Nu ska Högstorpstippen täckas

Sluttäckningen av deponin i Högstorp är i full gång. På den gamla soptippen genomförs omfattande arbeten för att miljö­farliga ämnen inte ska hamna i naturen.

ANNONS
|

Deponin i Högstorp har varit en följetong under flera år vilken förlängdes när länsstyrelsen tog över tillsynen 2009.

Kommunen hade då genomfört en täckning. Men länsstyrelsen godkände inte täckmaterialet – en restprodukt från Inlandsfabriken – det var inte tillräckligt tätt.

En ny reviderad avslutningsplan godkändes i maj 2015. I januari 2017 startade arbetet med sluttäckningen och ska vara klart under 2019.

– Vi vet inte hur mycket massor vi får fram och hur snabbt, det kan bli i omgångar. Därför får vi den tiden, säger arbetsledaren Henrik Svensson.

Det är flera olika lager av material som läggs över den gamla tippen. Bland annat en duk, och ett nät, överst hamnar ett lager jord där gräset kan växa fritt.

ANNONS

Lakvattnet leds till sedimenteringsbassängen och därifrån till en intilliggande bäck, därefter filtreras vattnet ytterligare via en mosse innan det når Göta Älv. Och då ska det enligt planen vara tillräckligt rent för att inte belasta miljön.

Runt hela deponin byggs en skyddsvall och här och var sticker det upp rör vilka används för att spola rent i dräneringssystemet.

Det är jättelika ytor som ska behandlas och stora mängder material som ska spridas ut, materialet måste dessutom vara godkänt innan det läggs ut.

– Cirka 40 000 kubikmeter kommer att köras in här, berättar Henrik Svensson.

I området har Lilla Edets MCK verksamhet. Men klubbens tävlingar i maj och september störs inte.

Kostnaden för hela arbetet beräknas gå på 8-10 miljoner kronor.

ANNONS