Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Nytt medborgarlöfte klart i Lilla Edet

Lilla Edets tredje medborgarlöfte är klart. Även den här gången framkommer önskemål om förbättrad utomhusbelysning och trafiksituation. Men också att kommunen ska arbeta mera riktat mot ungdomar.

Till grund för Lilla Edets tredje medborgarlöfte, som är ett samarbete mellan polisen och kommunen, ligger medborgardialogen som genomfördes under 2018.

Det gjordes i form av enkäter och samtal med invånare i Lödöse och Lilla Edet. Ur det insamlade materialet skapas det nya medborgarlöftet.

Många är trygga

Från dialogen framkom det att många redan känner sig trygga i kommunen.

2019 lovar kommunen att löpande jobba vidare med att röja buskar längs gång- och cykelvägar och med att se över utomhusbelysningen.

Fyra platser kommer att röjas på buskar skymmande växtlighet i närtid, varav tre i centrala Lilla Edet och ett i Göta.

– Man har jobbat med samma saker i de andra medborgarlöftena. Men det finns flera nya ställen att jobba med, underhållsarbetet pågår kontinuerligt, säger David Morgardt, säkerhetschef.

– Ett 90-tal personer har medverkat i medborgardialogen. Den siffran vill vi gärna förbättra till kommande år, fortsätter Morgardt.

Invånarna vill också se polisen oftare i tätorterna och att fler trafikkontroller genomförs. Detta kommer polisen att jobba löpande med under 2019.

– Vi har varit mycket i kommunen under 2018 och kommer att vara det även 2019. Vi fortsätter att försöka leva upp till att förbättra trafiksituationen, den upplevda otryggheten och synligheten, säger kommunpolis Jack Lennartsson.

"Aktivera våra unga"

Lennartsson nämner att polisen åkte ut på 1363 larm i Lilla Edets kommun under 2018, planlagd verksamheten och dolda uppdrag är inte medräknade i den siffran. Man var också på plats med den mobila enheten en gång per vecka.

Nytt för den här gången är ett önskemål om mera inriktat arbete mot ungdomar. Här är kommunen redan igång med de fyra ungdomscoacher som anställts under hösten. De ska främst jobba med trygghet och studiero i skolan, men meningen är att de även ska jobba kvällar under 2019.

– Särskilt glad är jag att vi nu lägger resurser på att aktivera våra unga. Min förhoppning är att vi med trygga och aktiva unga på sikt förbättrar våra skolresultat, säger kommunalråd Julia Färjhage (C) i ett pressmeddelande.