Lennart Eriksson i Lilla Edet är en van radiolyssnare, men hans lokala P4-kanal går inte att få in utan att det blir svåra störningar.
Lennart Eriksson i Lilla Edet är en van radiolyssnare, men hans lokala P4-kanal går inte att få in utan att det blir svåra störningar.

Radion ett gissel för Lennart

Lennart Eriksson har ett tämligen svårlöst problem. Han får inte in sin lokala radiokanal utan att det blir svåra störningar.

ANNONS
|

Lennart Eriksson och Birgitta Örsberg bor i Berg Östra i Lilla Edet och har i flera år haft problem med att lyssna på sin lokalradiostation. – Jag vill lyssna på P4 Väst, för att få lokala nyheter och händelser. Men det går inte. Nästan alltid blir det så svåra störningar att man inte orkar lyssna på det. Problemen har pågått under flera år. Men för tre år sedan gjorde Lennart ett allvarligt försök att få in kanalen med ny utrustning. – Jag köpte en ny radio, en bilradio, och kopplade in en ny antenn till den. Jag satte upp antennen på taket, men det hjälpte bara marginellt. Det blir så mycket brus efter ett tag att det inte går att lyssna. Det blir outhärdligt. Andra rikstäckande kanaler kan han lyssna på, till och med P4 Göteborg och P4 Sjuhärad, men alltså inte P4 Väst. Lennart har hört av sig till Teracom som ansvarar för utsändningen och har fått löfte om att någon ska se över problemet. – Jag har gjort felanmälan, och jag har pratat med dem flera gånger. Men hittills har ingen varit här, det är nonchalant. Jag har lagt pengar på det här och tycker att det är en medborgerlig rättighet att kunna lyssna på sin lokalkanal. Digitalt är förvisso ett alternativ. Men satsningen på en nationell digital radio, DAB, lades på is av regeringen 2015. Och ibland lyssnar Lennart och Birgitta genom mobiltelefonerna, men det passar inte dem. – Jag förstår att det fungerar, men det hänger inte på det. Man betalar licens för radion och det som sänds ut ska det gå att lyssna på: – Jag vill veta varför det inte fungerar och varför får jag inte upplysningar om hur jag ska göra? Det är Teracom som ansvarar för radiosändningarna i Sverige. Marcus Hartmann på Teracoms presstjänst har ingen förklaring till Lennarts bekymmer, mera än att han sannolikt befinner han sig i radioskugga. – Vi täcker 99,8 procent av Sverige, så det finns fläckar som inte nås av radion. Han kanske bor på ett sätt som gör det svårt för signalen att nå fram, säger han och påpekar: – Vi ska skicka en tekniker till platsen som får göra en mätning så får vi se om vi kommer fram till en lösning. På Radio Väst har man hört talas om liknande problem över sändningsområdet, men det är sällsynt. – Det har hänt att jag fått samtal om det, men jag känner inte till att det skulle vara problem i just i Lilla Edet, säger Charlie Johansson, tekniker på Radio Väst.

ANNONS
ANNONS