REPARATION. Skyddsräcket och kantbalken på den norra delen av bron byts ut på Lilla Edet-bron.
REPARATION. Skyddsräcket och kantbalken på den norra delen av bron byts ut på Lilla Edet-bron.

Reparation av bro försenas

Reparationen av Lilla Edet-bron kommer att pågå längre än beräknat. Den första informationen löd oktober, nu tror Trafikverket att det dröjer till november eller i början av december innan bron är klar.

ANNONS
|

Under sommaren har arbetet med att reparera Lilla Edet-bron gått in i ett nytt skede. Den ena körbanan är helt avstängd och trafiken regleras av tre tillfälliga trafikljus.

Ytterligare ett ordinarie rödljus står vid korsningen till Ström dit köerna från bron ofta når.

Det leder till trafikstockningar, särskilt vid broöppningar. Som värst brukar det bli under helger då köer fylls på i alla riktningar.

– Vi är inte tagna på sängen av detta och vi jobbar stenhårt på att bli klara i tid. Men vi har mycket att ta hänsyn till, bland annat buller och miljö samt sjö- och vägtrafik, säger Trafikverkets projektledare Oscar Lindblad.

ANNONS

Orsaken till förseningen är bland annat att man inte kom i gång på beräknad tid.

– Vi har alltid en tidsplan som vi utgår ifrån. Men det är flera små saker som inte gått att förutse som gjort att det dragit ut på tiden, säger Oscar Lindblad och fortsätter:

– Arbetet innehåller många olika typer av moment varav en del är rätt så komplicerade och svårplanerade. Till exempel när vi bytte stålet på den öppningsbara delen av bron.

En del bilister har extra bråttom och chansar och kör mot rött för att slippa köa.

– Det leder bara till mer problem och mer irritation, det är ett gissel.

I takt med att det nya broräcket blir klart flyttas det ena trafikljuset framåt vilket kan leda till lite smidigare trafikflöde tror Lindblad.

För tillfället pågår det omfattande arbetet med att byta kantbalken och räcket på den norra sidan av bron. Annat som återstår är bland annat att förstärka bropelarna.

– Balken var i riktigt dåligt skick, det beror på att den är mera utsatt då den ligger nära trafiken. Men det handlar om normalt slitage, bland annat på grund av tösalt. På den andra sidan är det är en gång- och cykelbana och den slits inte ut i samma takt.

ANNONS

Även om en del moment har varit svåra att planera, har annat gått bättre än förväntat. Man har till exempel inte behövt stänga av bron helt under några nätter, vilket man trodde inledningsvis.

– Just nu är vi inne i det tuffaste skedet. Vi hoppas att Lilla Edet-borna har tålamod med oss, säger Oscar Lindblad.

ANNONS