Riskerar djurförbud efter år av vanvård

Så sent som i somras var en djurägare i Lilla Edet aktuell då hon misskötte sin hund. Innan dess hade hon på fyra år anmälts sju gånger för vanvård av hästar, hund och katt. Nu har Länsstyrelsen fått nog gällande en ligghall för hästar.

ANNONS
|

Kvinnan har hand om hästar, en hund och minst en katt och har hanterat djur i många år. I januari 2012 anmäldes hon första gången misstänkt för vanvård av häst. Efter det förekommer hon i 28 ärenden hos Länsstyrelsen.

– Förmildrande omständigheter kan göra att ingen prövning om djurförbud har gjorts. Det kan handla om att djurägaren försöker göra en förändring. Men görs inget alls för att rätta till brister kan det gå fortare, sägre Cecilia Öhman, tillförordnad funktionschef hos Länsstyrelsens djurskyddsfunktion Väst.

Ärendet om ligghallen för hästar i lösdrift har pågått sedan juni förra året. Bakgrunden går dock längre tillbaka i tiden. 2013 anmäldes kvinnan på grund av att hästarna inte hade det bra i sitt stall. Det är för lågt i tak som också har ett hål och det blir blött inne i stallet när det regnar och snöar. Taket håller även på att rasa in och hästarna har det smutsigt.

ANNONS

Kvinnan blev ålagd att åtgärda stallmiljön. Men istället började hon bygga en ligghall i hagen. I januari 2014 förbjöds hon att använda stallet, vilket hon gjorde ändå. Det togs även beslut om vite. Men då kvinnan påbörjade åtgärder behövde vite aldrig betalas.

När Länsstyrelsen kontrollerade gården av annan anledning förra sommaren hade fortfarande ingen permanent ligghall byggts. Grunden var påbörjad, men en så kallad båghall av presenning hade rests i stället för att bygga klart. Hallen var konstruerad som en tunnel och saknar hållfasta genomsparkningsbara väggar.

Länsstyrelsen påpekade att hästarna riskerar att fastna med hovar och käkar i konstruktionen. Dessutom kan de sparka igenom presenningen och slita den med sig, eller slita sönder sig själva.

I december 2016 konstaterades att båghallen fortfarande var bristfällig. Kort därpå såg kvinnan till att hallen numera har tre väggar, men hon hade inte åtgärdat att presenningen kan sparkas igenom.

Den 9 februari beslutades om föreläggande. Stallmiljön måste åtgärdas inom två veckor. Sker inte det kan hästarna omhändertas och kvinnan få djurförbud.

Djurägaren har haft mängder av bortförklaringar – hon har ingen bil, den som ska hjälpa henne har varit sjuk, traktorn har på grund av kyla inte startat och marken har varit för blöt.

ANNONS

De vanvårdade djuren

Allmänhet har anmält kvinnan till Länsstyrelsen vid sju tillfällen mellan januari 2012 och februari 2017. Anmälningarna har handlat om vanvård av hund, katt och hästar. Senaste anmälan i februari i år, som gällde hästarna, avskrevs.

Ett ärende handlar om en mycket överviktig hund. Troligen på grund av fel foder och oklippta klor som tillsammans med en gammal skada i ett ben gjorde att hunden inte kunde röra sig normalt. Hunden hade inte undersökts av veterinär på sex år.

Länsstyrelsen har under åren gjort tolv kontrollbesök på gården. Sju gånger har kvinnan fått beslut om föreläggande. Det vill säga påbud om att åtgärda brister i djurhållningen. Varje gång har hon klarat sig undan.

ANNONS