Stor ökning av huspriser i Lilla Edet

Lilla Edet är en av kommunerna där huspriserna har ökat mest i Sverige. Kommunen ligger trea på en lista över statistik från de senaste fem åren.

ANNONS
|

Oftast är det storstadskommunerna Göteborg, Stockholm och Malmö som omnämns som raketer när det gäller prisutveckling på bostäder. Men om man enbart ser till villaförsäljningen de senaste fem åren hamnar också flera småkommuner på topplistan. Svensk fastighetsförmedling har med hjälp av Mäklarstatistik kartlagt prisutvecklingen från maj 2016 till april 2017 med samma period fem år tidigare. Lilla Edet toppar listan i Västra Götalandsregionen och är på tredje plats i riket med en ökning på 71 procent på fem år. Närhet till Göteborg tycks vara en faktor som drar upp priset, många kranskommuner visar en ökning på kring 50 procent. Men det gör även Trollhättan, Tibro och Lidköping. Mäklaren Per Kristoffersson känner inte till undersökningen, men kan bekräfta en stadig ökning gällande Lilla Edet-marknaden: – Det är ett bra tryck i hela kommunen. För två år sedan var uppgången nästan 25 procent. Så en 70-procentig uppgång på fem år låter troligt. Generella förklaringar är att ränteläget är fortsatt gynnsamt samt att det råder högkonjunktur och bostadsbrist. Ökningen i Lilla Edet beror också på att den härrör från en låg nivå, när utbyggnaden av E45:an och järnvägen ännu inte fått effekt. Per Kristoffersson ser också andra orsaker. – Amorteringskravet har gjort att köpare som tidigare letade bostad i Göteborgstrakten har tvingas vidga sökfältet. Gör man det söker man sig till kranskommuner med bra kommunikationer till Göteborg. De områden i kommunen som går bäst är Lödöseoch centrala Lilla Edet. Snittpriset på en Lilla Edet-villa ligger på 1,5-2 miljoner kronor. Annan statistik visar att man får 61 kvadratmeter villa för en miljon kronor i Lilla Edet, i Göteborg får man 24 kvadratmeter villa för samma summa.

ANNONS

Fakta: Villapriser

Kommunerna där priserna har ökat mest i riket: 1) Kinda 80 procent 2) Sävsjö 73 procent 3) Lilla Edet 71 procent Kommuner i Västra Götaland där priserna har ökat mest: 1) Lilla Edet 71 procent 2) Tibro 68 procent 3) Ale 59 procent 4) Kungälv 51 procent 7) Trollhättan 49 procent ... Uddevalla 45 %, Alingsås 40 %, Vänersborg 36 %, Stenungsund 35 %, Mellerud 19 %. Kommuner med färre än 50 försäljningar per år är inte medtagna.

ANNONS