Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Stor ökning av skadegörelse kring Fuxerna

Skadegörelsen i och kring Fuxernaskolan har ökat kraftigt den senaste tiden. – På två månader har det varit lika mycket som hela förra året, säger Raimo Proos på Leifab.

Personalen i det kommunala bolaget Lilla Edets Industri & Fastighets AB har noterat ökningen av skadegörelsen i och kring Fuxernaskolan.
– Nästan varje natt händer det något. I natt är det sju stycken fönster och en kortläsare som har förstörts. Men det är bara en fortsättning på något som pågått en längre tid, säger förvaltaren Raimo Proos när han visar vad som skett i området.

Det handlar bland annat om en handikappshiss i vilken man hoppat och får den ur funktion, en entrédörr bändes isär från karmen, handfat som lossas från sina fästen, murstenar som lossas vid en plantering och det allra vanligaste, fönsterkross.
Kostnaderna för att reparera i form av arbetstid och material blir skyhöga.
– Pengar som kunde användas i verksamheten i stället, säger Dennis Jägesten och Magnus Åkesson, Leifabpersonal som inte tvekar om att det är en ökning som skett den senaste tiden.

En mera utstuderad förstörelse har skett på förskolans lekplats.
Någon har klippt av kedjan på två gungor, med bultsax eller liknande. En är dock inte helt avklippt, utan till häften ungefär, när någon sätter sig på gungan är sannolikheten stor att den brister och vederbörande ramlar ner på marken.
Det har dock inte inträffat, gungorna är tagna ur bruk för tillfället i väntan på nya kedjor.
– Det är det allra värsta, att ge sig på de små barnens lekplats. Vad hade inte kunnat hända? frågar sig Raimo Proos.

Personalen berättar för TTELA att man nu måste kontrollera lekplatserna innan barnen släpps ut.
– Vi är ju tvungna att göra det efter vandaliseringen. Jag har jobbat här i 2,5 år och det har inte hänt något liknande tidigare, säger förskoleläraren Linda Andreasson.
Det finns övervakningskameror utomhus på Fuxernaskolan, men tillståndet är förknippat med restriktioner och kamerorna får bara visa begränsade ytor.
Leifab och skolan har startat samverkansprojekt för att minska åverkan.

Anneli Eriksson är rektor för årskurserna 7-9 och kan inte svara för vad som hänt på hela Fuxernaområdet:
– Vi ser inte allt, men vi har någorlunda koll på det som händer inom skolområdet på skoltid, men inte vad som händer efter skoltid. När skolan är slut, vad kan man göra om man inte idrottar eller är med i en förening? Det här är ett dilemma.
– Men förstör man något får man stå till svars för det. Vet vi vem det rör sig om skickar vi faktura till föräldrarna, säger hon.
Skadorna är polisanmälda.

MEST LÄST