FYLLER ÅR. Den 2 oktober firas Ströms sluss. Konferencier för dagen är Anna Lärk Ståhlberg som guidar i aktivitetsflödet.
FYLLER ÅR. Den 2 oktober firas Ströms sluss. Konferencier för dagen är Anna Lärk Ståhlberg som guidar i aktivitetsflödet.

Ströms sluss firar 100 år med liv och rörelse

Lilla Edets kommun har laddat upp ordentligt inför 100-årsfirandet av Ströms sluss. Söndagen den 2 oktober blir det aktiviteter som historieberättelser, slussfärd, allsång och musikföreställning i slussområdet.

ANNONS
|

– Vi vill verkligen sätta historien och slussen i fokus i vårt firande som riktar sig till alla åldrar. Det blir ett varierat program med mycket liv och rörelse på plats, säger Ellinor Östlund, kommunikationschef i Lilla Edets kommun.

Några som vill bidra till firandet, med såväl slusshistorik som anekdoter, är Lillaedetborna Curt Johansson och Mats Ivarsson som båda jobbat som slussvakter vid Ström sluss.

– Curt är 83 år nu och har många gedigna historier att berätta om livet som slussvakt, om folk, båtar, händelser och saker man kanske inte har en aning om. Det blir säkert både roligt och intressant när han och Mats delar med sig av sina minnen, säger Ellinor Östlund.

ANNONS

Det kommer även att finns möjlighet för allmänheten att ta sig en slussfärd med Elfkungen under firandet.

– Alla har ju inte möjlighet att slussa, man kanske inte har tillgång till någon båt eller känner sig osäker på hur det går till. Vi kommer att presentera ett mer detaljerat program kring det inom kort.

För de lite mindre besökarna bjuds det på spänning i form av musikföreställningen Sjörövarresan med gruppen Longkalsong.

– Det passar ju bra med tanke på var vi befinner oss, jag har hört att de brukar göra succé när de kommer.

I samband med firandet av slussen kommer Lilla Edets kommun även att arrangera en fotoutställning om Ströms sluss på biblioteket 25 oktober till 25 november.

– Därför behöver vi ha in bilder från allmänheten, det kan vara gamla som nya foton som man kan lämna, maila eller tagga via sociala medier till kommunens medborgarservice. Det här ska vi göra tillsammans med allmänheten!

Ellinor Östlund säger att det känns speciellt att det blir vernissage på samma dag som den första slussningen ägde rum.

– Just den 25 oktober 1916 öppnades som den nuvarande slussen för trafik för allra första gången. Så det blir lite som att knyta ihop säcken.

ANNONS

ANNONS