Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Vernissage för kulturprojekt

I onsdags var det vernissage för konstprojektet Smittande oro och mod. Vad händer om journalister och konstnärer tystas är underrubriken.

Prick klockan tolv inviger Lilla Edets kultursamordnare Johanna Ljung Abrahamsson utställningen Smittande oro och mod i Lilla Edets bibliotek.
Samma procedur sker i alla tolv samarbetskommunerna inom GR, Göteborgsregionen.
Idén till utställningen kläcktes på ett möte mellan kulturtjänstepersoner inom GR, det var i januari 2015 dagen efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. 

Man ställer sig frågan om vad som händer om kulturutövare börjar censurera sig av rädsla för repressalier.
– Tolv kultursamordare i GR-samarbetet har varit med och planerat projektet. Vi ville göra något eftersom vi har märkt av ett hårdnande klimat, berättar Johanna Ljung Abrahamsson.
Projektet beviljades 800 000 kronor i bidrag av GR-regionen och Jörgen Svensson, en Göteborgsbaserad konstnär, utsågs till kurator.
Alla de fyra deltagande konstnärerna som utsågs har en koppling till temat på olika sätt.
– Jag har valt konstnärer utifrån vilka jag tror kan leverera något konstnärligt intressant som är kopplat till ämnet, säger han.

Tavlan i Lilla Edets bibliotek är skapad av Esther Shalev-Gerz, vars familj har erfarenhet av nazismens brutalitet, och kommer att visas under två veckor. Samma bild visas alltså i övriga GR-kommuner under samma period.
Nästa verk, av sydafrikanen Kendell Geers, kommer att placeras vid Medborgarservice i kommunhuset den 1 mars.
– Tanken är att verken ska kunna hänga var som helst, därför har vi försökt sprida dem på olika håll i kommunen, säger Johanna Ljung Abrahamsson. 

I samband med utställningarna görs arrangemang som har koppling till ämnet. På fredag ska till exempel Brian Palmer föreläsa om mod och yttrandefrihet för skolelever och för allmänheten. Filmen om John Hron kommer också att visas på biografen 1 mars.

MEST LÄST