Manna från himlen över byggföretag

Sanera hussvamp, restaurera ett medeltida klocktorn eller damma av en kyrkorgel.När byggbranschen är inne i en svacka kan renovering av kyrkor bli manna från himlen för landsbygdens firmor.

ANNONS
|
- Jag visste inte hur jag skulle reagera på att jobba på en sådan här höjd men det har inte varit några problem, säger Rune Björk när vi tagit oss 65 meter upp och står på plattformen runt Skara domkyrkas kyrktornstopp.

Rune är en av alla de snickare, plåtslagare, tvättare, smeder, stenarbetare, murare, målare, ställningsbyggare med flera som är inblandade i renoveringen av Skara domkyrka.

Enligt Johan Deremar, prognoschef hos branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, har marknaden utanför de stora städerna hårdnat.

- På landsbygden, där det är lite bostadsbyggande och lokalbyggande att tala om, där är större renoveringsprojekt väldigt viktiga för den lokala byggmarknaden.

Ett arbetstillfälle för de mindre byggföretagen på landsbygden är kyrkorenovering.

För nu ska Sveriges kyrkor rustas upp. 2013 kan bli nådens år, då är nämligen årsbudgeten större än någonsin. Den statliga så kallade kyrkoantikvariska ersättningen uppgår till 617 miljoner kronor, mot 460 ett normalår. Till det kommer Svenska kyrkans egen förvaltningssumma på runt 1,5 miljarder kronor.

- Det är enormt många projekt, flera tusen på gång samtidigt. Vanligt är till exempel omputsning av fasad, konservering av äldre föremål i kyrkan och predikstolar, säger Henrik Lindblad, nationell kulturarvssamordnare hos Svenska kyrkan.

Kyrkan äger omkring 20 000 fastigheter, varav 3 400 är kyrkor.

ANNONS
ANNONS