”Ansvarsfrihet för
 2010 bör beviljas”

Revisorerna i Melleruds kommun anser att kommunfullmäktige ska bevilja kommunstyrelsen, övriga nämnder och de förtroendevalda i dessa ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2010. Det framgår av en färsk revisionsrapport. I denna noteras också att en ny granskning avseende Kurran-affären pågår och att en ny revisionsrapport är på gång i det ärendet.

ANNONS
|

För den övriga verksamheten under 2010 anger kommunens lekmannarevisorer att årsredovisningen för 2010 innehåller det den ska och ger en bra bild av kommunens status. Även den delårsrapport som upprättades under 2010 får godkänt.

Egna upphandlingar

När det gäller de upphandlingar som genomförs av Melleruds kommun, oftast av en extern konsult och i samarbete med kommunerna Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Åmål och Säffle, så anser revisorerna att det finns skäl till visa påpekanden.

De har noterat att kommunen köper in varor vid sidan av upphandlade avtal:

l Avseende livsmedel till en procentuellt mindre andel av totala inköp men till ett relativt högt belopp.

ANNONS

l Avseende kontorsmaterial och sjukvårdsmaterial till ett mindre belopp men till en större procentuell andel av de totala inköpen.

Revisorerna kommer därför med följande rekommendationer:

l Skapa en rutin för regelbunden kontroll avseende köptrohet inom kommunen samt att agera för att höja köptroheten.

l Kommunen bör se över sina inköp och säkerställa att alla områden där upphandling krävs också omfattas av ett aktuellt avtal. Upphandling skall genomföras inom alla områden där aktuellt avtal inte finns, till exempel avseende olika byggtjänster.

l Säkerställ att förteckningen över gällande avtal är uppdaterad, tydligt och tillgänglig för alla inom kommunen samt att alla avtal finns arkiverade och tillgängliga i original.

Kurran-affären

När det gäller Kurran-affären har den tidigare kommunrevisionen (den som fanns under den förra mandatperioden) begärt hjälp av Deloitte i Karlstad. Man ville ha en genomgång av exploateringsavtalet och närrelaterade dokument.

Denna granskning ska ge svar på två frågor

l Har parterna följt sina åtaganden i exploateringsavtalet?

l Vilka beslut angående Kurran Sunnanå 1:10 med flera har fattats i kommunen och hur har dessa efterlevts?

Grundligt belyst

Som tidningen nyligen redovisade finns denna rapport nu klar i form av ett arbetsmaterial för vidare hantering.

För att få fram detta material har följande åtgärder gjorts:

ANNONS

Utdrag har begärts ur ärendesystemet angående beslut, avtal, redovisning rörande exploateringen av Kurran. Här har även intervjuer med inblandade personer genomförts.

Dokumentation har hämtats från Lantmäteriet, Förvaltningsrätten i Göteborg samt material från en privatperson som har kontaktat EKO-brottsmyndigheten i Göteborg i ärendet.

Enkätsvar har tagits in från kommunstyrelsens ordförande Robert Svensson (C) och från kommunchefen Ingmar Johansson. intervjuer har också genomförts med dessa personer samt med ekonomichefen Björn Lindquist.

ANNONS