Avveckling. Erik Berglund, delägare till Themelion Fastighets AB konstaterar att asylboendet i Dalskog ska upphöra i mars.
Avveckling. Erik Berglund, delägare till Themelion Fastighets AB konstaterar att asylboendet i Dalskog ska upphöra i mars.

Asylboenden läggs ned i Mellerud i vår

Migrationsverket ska avveckla asylboendena i Dalskog och Dals-Rostock under våren. Totalt rör det sig om cirka 140 personer som tvingas flytta till andra boenden. Vart de ska ta vägen är oklart.

ANNONS
|

– Kan du svara på det får du anställning på Migrationsverket, säger delägaren Erik Berglund, Themelion Fastighets AB, som driver asylboendet i Dalskog.

Det bor 65 asylsökande i det gamla ålderdomshemmet i Dalskog och det ska tömmas helt under mars månad.

– Det handlar om fyra tjänster som sägs upp. I dagsläget vet vi inte vad vi ska använda fastigheten till sedan, säger Erik Berglund.

Han kan inte svara på vart de boende ska ta vägen. Ett mindre antal har fått uppehållstillstånd men de bor kvar på asylboendet.

– Vi har haft asylboendet i 13 månader och under den tiden har bara ett fåtal fått uppehållstillstånd. De ska kommunplaceras men det har inte gått att ordna boenden och därför bor de kvar hos oss och vi får betalt av Migrationsverket som om de hade varit asylsökande.

ANNONS

Erik Berglund ställer sig frågan hur kommunerna ska kunna ordna boenden åt 65 personer när inte ens ett fåtal kan få det.

När det gäller Kroppefjälls asylboende ska det vara tömt i maj. Hälften av de asylsökande flyttade redan för ett halvår sedan.

– Vi har inte mer information än vad Migrationsverket lämnar ut på sin hemsida och det betyder att boendet ska vara avvecklat i maj. Vi får ta en dag i taget.

Mikael Olsson berättar att det länge har varit känt att Migrationsverket ska göra sig av med boenden de inte äger själva.

Många av de asylsökande har frågor kring flytten men han upplever inte att det finns någon större oro.

– Många har kontakter och sociala nätverk här på orten så det är klart att det blir många frågor om framtiden.

Mikael Olsson äger fastigheten men har inga konkreta planer om vad som ska hända framöver. Asylboendet har sex, sju heltider och de varslas inom kort om avvecklingen sker som planerat.

Fakta asylboenden

Migrationsverket vill undvika för många boenden och avvecklar därför 183 boenden med cirka 23 000 boendeplatser.

Det sker i turordning beroende på när upphandlingen skedde och i Melleruds kommun avvecklas asylboendet i Dalskog med 65 platser först. Det sker under mars månad.

I maj ska Kroppefjälls asylboende med 75 boende avvecklas.

Källa: Migrationsverket

ANNONS