Efter förra sommaren hade Johanna Nordström i Mellerud fattat sitt beslut – att hoppa av kommunpolitiken. "Jättetråkigt förstås. Men jag är ju fortfarande politisk. Det är till exempel viktigt att markera mot "sanningar" som skapas kring fikaborden", säger hon medan katten Elsa gör sitt bästa för att hamna i fokus.
Efter förra sommaren hade Johanna Nordström i Mellerud fattat sitt beslut – att hoppa av kommunpolitiken. "Jättetråkigt förstås. Men jag är ju fortfarande politisk. Det är till exempel viktigt att markera mot "sanningar" som skapas kring fikaborden", säger hon medan katten Elsa gör sitt bästa för att hamna i fokus.

"Beslutet växte fram under sommaren"

Efter en olycka insåg Johanna Nordström att hon var tvungen att ge upp sina politiska uppdrag i Mellerud. – Jättetråkigt förstås. Men jag lever ju ett politiskt liv ändå. Livet är politik och varenda ställningstagande är politiskt, säger hon och stryker hittekatten Elsa över ryggen.

ANNONS
|

Socialdemokratiskt engagemang ärvs från den ena generationen till den andra i Johanna Nordströms släkt. Hennes mammas farfar var kopplad till Per Albin Hanssons koalitionsregering och Johannas morfar hade Tysklands blivande allra första socialdemokratiska förbundskansler, Willy Brandt, boende hos sig under andra världskriget eftersom Brandt levde i exil undan naziregimen.

– Och så har det alltid varit. Mina föräldrar var också politiskt engagerade och under min uppväxt i Åkersberga, dit det kom många flyktingar från Chile på 70-talet, bodde flera hemma hos oss. Både legalt och illegalt ..., säger Johanna och skrattar.

Köpte gård

Efter en treårig kockutbildning i Grythyttan och en kortare omväg om Fiskekrogen i Göteborg tog hon sina hästar och flyttade till moderns födelseort, Mellerud.

ANNONS

– Mina föräldrar hade redan flyttat hit och kunde hjälpa mig att hitta den här lilla gården. Så 2001 flyttade jag hit och engagerade mig lokalt i Socialdemokraterna. Så småningom ingick jag i kommunfullmäktige och i kultur- och utbildningsnämnden.

Livet gick på högvarv. Arbetet som kock var stressigt och arbetsdagarna långa. Samtidigt ingick hon i världens första enda helt kvinnliga kocklandslag som tävlade i OS i matlagning.

Arbete och politik varvades dessutom med att vara hästägare och aktiv i andra engagemang.

Men 2006 kom smällen – en olycka där en av hennes hästar kastade sig och hon råkade stå i vägen.

Blir trött fort

– Jag fick en skallskada och rehabiliteringstiden blev lång. Jag fick till exempel lära mig att skriva igen. Numera är jag sjukskriven på halvtid, men jag kan fortfarande jobba som kock. Mat och näringslära ur ett holistiskt perspektiv är en viktig del av mitt liv. Jag föreläser ofta i ämnet.

Skadan gör emellertid att Johanna fort blir trött. Det har också blivit svårare att planera och hålla struktur.

– För att klara ett så aktivt liv som jag lever är det jätteviktigt. Som kock jobbar man ofta kvällar och jag missade många möten. Under förra sommaren växte beslutet fram att avsäga mig mina förtroendeuppdrag. Sådana uppdrag måste verkligen skötas. Det är ju ett förtroende man fått av andra människor.

ANNONS

För tradition vidare

Men att inte göra något alls ligger inte för Johanna Nordström. Huset delas med flera omhändertagna katter och "valpen", cockerspanielpojken Niklas som är sju månader.

Tre hästar står stallade en bit bortåt vägen och fritt på gården pickar höns och tuppar.

Dessutom för Johanna en annan släkttradition vidare. Med ett brinnande engagemang arbetar hon med att stödja och vara medmänniska till asylsökande från Syrien.

Läs även:

ANNONS