Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Regionspolischef Klas Friberg. Bild:Jonas Lindstedt
Regionspolischef Klas Friberg. Bild:Jonas Lindstedt

Dalsland reagerar mot för få poliser i området

Kommunerna i Dalsland vill se fler poliser ute i området. Nu har fyra kommuner skrivit ihop ett brev till regionpolischefen Klas Friberg och vill få till ett möte för att framföra sina synpunkter om att skapa ett eget lokalpolisområde.

Sedan polisen organiserade om har det vid ett flertal tillfällen kritiserats hur Dalsland har blivit ett svart hål på kartan när det gäller den polisära bevakningen och att avståndet mellan polismyndigheten och kommunerna ökar.

Nu går ordförande i fyra Dalslandskommuner, Bengtsfors, Dals-Ed, Åmål och Mellerud ihop i ett gemensamt brev där man kallat den regionala polischefen Klas Friberg den 4 oktober i Åmål och diskutera möjligheten att skapa ett eget lokalpolisområde för att skapa en bättre trygghet i området.

– Vi har fått nog. Vi måste reagera när vi har alldeles för få poliser i området. Det skapar otrygghet, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors till Dalslänningen.

Samhället har förändrats

Vid mötet tänker man beskriva den nuvarande utvecklingen i samhället och att mycket förändrats. Därmed menar man också att det kräver även att arbete för att säkra tryggheten för medborgarna bör ses över.

Oron över att polisen sakta nedmonteras i Dalsland, att polisstationer läggs ner samtidigt som området har haft mycket problem med organiserad stöldbrottslighet är frågor som kommer diskuteras.

Samtidigt har det under året gjorts riktade satsningar i området, så kallade samverkansinsatser, mellan till exempel norsk och svensk polis, tullen och grannsamverkan.

"Inbjudan är viktig"

Men mer behöver göras menar man i de fyra Dalslandskommunerna.

– Jag tycker att denna inbjudan är viktig och jag för gärna dialog med kommunerna tillsammans med polisområdet Fyrbodal i frågan. Jag kommer att delta den 2 oktober, skriver regionpolischefen i ett mejlsvar till P4 Väst.

Brevet är undertecknat av kommunstyrelseordförandena Michael Karlsson (S), Åmål, Per Eriksson (S), Bengtsfors, Martin Carling (C), Dals-Ed och Tommy Johansson (S), Mellerud.

Läs mer om Polisen i Dalsland
MEST LÄST