Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_1899
Stor stark. Starke man-tävlingen är en gammal tradition och besökarna kommer överlag att känna igen programutbudet från tidigare år.

Det lokala hyllas på Kanalyran i Mellerud

Kanalyran i Mellerud innehåller som brukligt ett späckat program med inslag som ska tilltala såväl unga som äldre besökare. – Vi har inga stora nyheter utan vidareutvecklar det koncept som vi haft de senaste tre åren, säger kultur- och fritidsutvecklare Lars Nilsson.

Konceptet innehåller en blandning av musik, utställningar, tävlingar, loppisar och marknadsstånd med lokal anknytning.

– I år har vi ruckat lite på det musikaliskt lokala genom att ta in West of Eden. Samtidigt har de viss anknytning till Dalsland och varit mycket i Mellerud tidigare.

Tredagarsfesten inleds fredagen den 30:e juni och då sätts barnen i centrum. Huvudattraktion blir Varieté Vagant från Göteborg, som underhåller på torget. Varieté blir samtidigt tema i årets barnkortege.

På kvällen anordnas dans till Bjarnez på torget.

Lördagen inleds som brukligt med kortege, som anförs av Vänersborgs stadsmusikkår.

Musikattraktioner är Carro Anderberg med kompband, rockabillybandet Dna & Cellarboys, 20-års-jubilerande West of Eden, samt ett hyllningsprogram till David Bowie med Mellerudsgruppen Xproject.

– Det är fyra jämnstora band där alla står för sig själva men med olika publik, säger Lars Nilsson.

Ett återkommande och uppskattat inslag är Goldwingklubben som ställer upp sina motorcyklar på Storgatan. Det blir även bilutställningar.

En gammal tradition är Starke man-tävlingen och den startar upp med tre grenar under lördagen.

På biblioteket blir det vernissage för utställningen Bensinia. Den är sammanställd av Gunnar Landegren, och visar vad det fanns på bensinmackarna förr i tiden.

På kvällen tar restaurangerna över men enligt Lars Nilsson är det inte klart vilken underhållning de bjuder på.

– Det blir två öltält med musik i båda och det är restaurangerna som driver dem och ingen entréavgift tas ut. Det är en återgång till hur det var för två år sedan.

Under fredag och lördag finns stående inslag som bland annat jordbruksaktiviteter bredvid biblioteket, beachfotbollturnering med tillhörande aktiviteter vid mejeriet och spelmän och Dansares slagdänga.

På söndagen flyttar Kanalyran till Håverud/Upperud. Dagen inleds med friluftsgudstjänst i parken vid Dalslands konstmuseum.

I Håverud arrangeras starkeman-tävlingens två avslutande grenar. Akveduktsjoggen känns igen från tidigare år och det ska även tävlas i bland annat glasblåsning.

Vid kajkanten uppträder Happy Jazz Please och duon Anna&Simon och som avslutning spelar Valley Land Rockers i Hallingsalen.

MEST LÄST