Dubbelt trauma för Mollys ägare – fallet nedlagt

Under lördagens Kanalyra i centrala Mellerud blev blandrastiken Molly och hennes ägare attackerade och bitna av en lösspringande pitbull, men trots flera vittnen läggs fallet ner. – Det är väldigt svårt för mig att förstå, säger ägaren som av personliga skäl inte vill gå ut med sitt namn.

ANNONS
|

– Vi gick sakta i vimlet av folk när vi mötte den där hunden lös. Jag försökte hålla henne bakom mig, men det hjälpte inte. Det bara small och så hade den bitit henne i huvudet. Hon skrek och blödde något kopiöst, det var hemskt, säger ägaren.

Han försökte vid attacken ställa sig emellan hundarna, och blev då biten av den aggressiva hunden även han, på två ställen i benet. Sedan försökte han förtvivlat, med sparkar och slag, försöka få den andra hunden att släppa taget om Molly. Han tror till och med att någon hämtade ett slagträ och slog ett par slag innan den släppte.

ANNONS

– Vi låg där på marken tills förbipasserande erbjöd sig att hjälpa oss in i en butik i närheten. Där blev jag omplåstrad av en sjuksköterska medan vi väntade på polis och veterinär.

Väl på plats i butiken sövdes Molly av veterinären Thorleifur Sigfusson, som kallats in från Gunvarbyn, innan han tog henne med sig till sin mottagning. Samtidigt kördes Mollys ägare till Dalslands sjukhus för läkarundersökning.

– När jag kom möttes jag av en väldigt omskakad och chockad hund med djupa sår vid öronrötterna. Jag var tvungen att sy tio stygn, så det var tur att det inte var någons barn som blev attackerat, säger veterinären.

När polis kom till platsen var pitbull och ägare redan borta, men trots flera vittnen är fallet nu nedlagt.

– Det är ju lite annorlunda lagstiftning när det gäller hundar. Om inte ägaren har fått ett föreläggande, till exempel om att hunden måste ha munkorg, så är det alltså inget brott. När det gäller eventuella skadestånd hundägarna emellan, så är det civilrättsligt och inget polisen har med att göra, säger Hans Frykler, utredare av fallet.

När TTELA ringer upp Mollys ägare och ger honom beskedet är det en dyster stämma i andra änden.

ANNONS

– Det är väldigt svårt för mig att förstå, jag blir nästan yr när jag hör det. Jag bryr mig inte om pengarna, men det är en principsak. Vi får fundera på hur vi ska gå vidare med det här, säger en besviken hundägare.

I dag mår Molly dock bättre. Såren har läkt fint, men med det mentala är det värre.

– Hon ligger mest här hemma och tittar in i väggen. Hon hade precis repat sig efter en operation och så händer det här. Jag vänder om jag ser något som rör sig om vi är ute och går, säger ägaren.

ANNONS