viktig. DVVJ ägnar sig inte bara åt sommartrafik för turister. Godstransporterna på järnvägen är betydelsefull för massaindustrin i norra Dalsland.
viktig. DVVJ ägnar sig inte bara åt sommartrafik för turister. Godstransporterna på järnvägen är betydelsefull för massaindustrin i norra Dalsland.

DVVJ vädjar om mer pengar från ägarna

Dal Västra Värmlands Järnväg (DVVJ) befinner sig i kris - igen. Den här gången begär stiftelsen ett omedelbart ekonomiskt tillskott på 300 000 kronor från ägarkommunerna Bengtsfors och Mellerud.

ANNONS
|

"De ekonomiska förutsättningarna har på kort tid förändrats med bland annat extremt höjda avgifter från transportstyrelsen för trafiktillståndet och infrastrukturägarskapet. Förlusten från föregående år påverkar också det ekonomiska läget", skriver stiftelsens ordförande, Frank Hagman i ett brev till kommunerna.

DVVJ oroas också över att externa järnvägsarbeten som utförts i bland annat Åmål i form av växling har upphört helt. Detsamma gäller fordonsuthyrningen, vilket också gav pengar.

DVVJ har presenterat en ekonomisk kalkyl för 2017 och där ingår förlorade intäkter, ökade kostnader och en underfinansierad budget.

"För att stiftelsen ska kunna följa ändamålen i stadgarna att utveckla järnvägstrafiken, samt bedriva sommartrafik och järnvägstjänster, behöver stiftelsen ett ekonomiskt tillskott".

ANNONS

Det konstateras att stiftelsen under sin verksamhetstid inte haft någon uppräkning av årliga bidrag och nu begär man att Bengtsfors och Melleruds kommuner går in med 300 000 kronor vardera för att lösa den akuta krisen.

Kommunstyrelsen i Mellerud, Tommy W Johansson (S) ser det långsiktigt som ohållbart att skjuta till pengar varje gång det blir kris och han vill se en långsiktig lösning på DVVJ:s ekonomiska problem.

– Det går inte att leva med den här osäkerheten varje år. Vi kanske behöver få med oss regionen.

Det är inte första gången DVVJ har ekonomiska bekymmer och i början av 2016 dementerade Trafikverket rykten om nedläggning.

Tommy W Johansson betonar att DVVJ ägnar sig åt mer än sommartrafikverksamhet för turister.

– Den stora verksamheten är godstrafiken som är oerhört viktig för pappersbruken och massaindustrin i norra Dalsland och det kan få allvarliga följder om den upphör.

Frågan om ekonomiskt tillskott till DVVJ är på dagordningen när kommunstyrelsens arbetsutskott möts på tisdag. Stiftelsens ordförande, Frank Hagman är inbjuden, tillsammans med Mellerudspolitiker i styrelsen.

ANNONS