Öppen dialog. I går diskuterade skolpolitikerna Johanna Nordström (S), Rune Stenén (C) och Sarah Isgren (MP) läget i skolan med elevrådet på Dahlstiernska och båda parter var överens om att gymnasiet i Mellerud håller hög klass – men behöver bli bättre på att göra reklam för sig.
Öppen dialog. I går diskuterade skolpolitikerna Johanna Nordström (S), Rune Stenén (C) och Sarah Isgren (MP) läget i skolan med elevrådet på Dahlstiernska och båda parter var överens om att gymnasiet i Mellerud håller hög klass – men behöver bli bättre på att göra reklam för sig.

Elever träffade skolpolitiker

Dahlstiernska är toppen och stämningen är svårslagen, men marknadsföringen behöver bli bättre – så lät det när gymnasielever i går mötte Melleruds skolpolitiker. – Det gäller att få yngre elever att förstå hur bra Dahlstiernska verkligen är, menade elevrådsrepresentanten Albin Jansson.

ANNONS
|

Mötet mellan de som går i skolan och de som styr den är en årlig tradition i Mellerud sedan runt tio år tillbaka och i går var det dags igen när Dahlstiernskas elevråd mötte delar ur kultur- och utbildningsnämnden.

– Det är väldigt bra att vi elever får träffa politikerna och framföra vad vi tycker. Dessutom kändes det som att de lyssnade bra, ännu bättre än förra året faktiskt, tyckte Victoria Jensen.

Mer reklam

Albin Jansson lyfte gärna fram den positiva och konstruktiva tonen i mötet med politikerna.

– Dahlstiernska gymnasiet är en väldigt bra skola och stämningen är fantastisk. Samtidigt gäller det att yngre elever förstår det, dem behöver inte åka iväg från Mellerud när skolan är så bra här.

ANNONS

Och just marknadsföringen kan genomgående förbättras enligt eleverna. Framförallt måste skolans mjuka värden och den goda stämningen lyftas fram mer än i dag.

Politikerna lyssnade

Kultur- och utbildningsförvaltningens representanter Sarah Isgren (MP), ordföranden Rune Stenén (C) och Johanna Nordström (S) lyssnade, antecknade och tog åt sig.

– De här mötena skapades från början för att få fart på elevråden, men har nu utvecklas ordentligt över åren. Nu är det här mötet en av höjdpunkterna varje år. Det är viktigt att vi har den här dialogen och verkligen får höra vad eleverna tycker om skolan, sa Rune Stenén och utlovade en snar återrapportering till elevrådet om hur politikerna går vidare med de framförda åsikterna.

Dålig stämning måste bort

Elevrådet tog även tillfället i akt och delade ut två kängor.

Dels mot Rådaskolan, i en jämförelse med Dahlstiernska. Eleverna var överens om att stämningen på Rådaskolan inte är bra. "Grupperingar bland eleverna, en hård attityd och stor vantrivsel" var några av omdömena.

– Det är nog en blandning mellan att man är mer omogen när man går på högstadiet, men det sitter även i väggarna på skolan och handlar om värderingar. Det är tråkigt eftersom många då känner att de vill bort från Mellerud när de ska välja gymnasieskola, menade Albin Jansson.

ANNONS

Pressen fick den andra smällen.

– Media har gett en alldeles för dålig bild av skolan i Mellerud. Vi som går på gymnasiet känner inte alls igen oss i kritiken som framförts och det känns fel att hela skolan utmålas som dålig, sa Victoria Jensen.

"Stämningen på Dahlstiernska är verkligen jättebra. Det är som natt och dag mot Rådaskolan, där det är väldigt dåligt. Det är något som man behöver jobba med, för det gör att många unga elever bara vill fly bort från Mellerud."

"Jag skulle aldrig byta de här tre åren på Dahlstiernska mot en dator och en studieresa som så många skolor lockar med, tvärtom skulle jag gärna betala en dator för att få gå här."

"En del lärare har dåliga kunskaper om datorer och modern teknik och de verkar nästan lite rädda, det är synd att den attityden finns."

"Det är lätt att prata med rektorn och lärarna på Dahlstiernska, alla är tillgängliga om man vill nåt".

"Det skulle ju vara bra om Rådaskolan slutar byta rektor och lärare stup i ett."

ANNONS