Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Emanuel kitesurfar på dalsländska snön

Efter senaste tidens snöoväder passade Emanuel Andersson på att utnyttja det vita guldet. På lördagseftermiddagen seglade han med sin kite på en åker norr om Mellerud.
– Det var helt perfekta förhållanden, säger han.

Emanuel Andersson har kitesurfat i ungefär 15 år och beskriver seglet som en drake.

– Det är som vilken leksaksdrake som helst egentligen, bara att den är större och det går att göra mer med den – den har fler linor som man kan ändra vinkeln och styra beroende på hur mycket det blåser, säger Emanuel Andersson.

På lördagseftermiddagen tog han med sig draken och snowboarden ut på åkern norr om Mellerud. Det var runt 30, 40 centimeter snö och blåste lagom mycket.

– Det är inte så jätteofta det blir såhär mycket snö så man får passa på. Det var helt perfekta förhållanden. Dels var det runt nollgradigt och då blir det lite tyngre snö högst upp så man sjunker inte igenom så lätt – är det bara puder skär man nästan ner i marken. Det stället jag hittade var det inga elledningar i vägen heller.

"Delad glädje är dubbel glädje"

Han kom upp i hastigheter kring 30, 40 kilometer i timmen. Det gick så fort att han fick hålla igen – dels eftersom han var nära ett bostadsområde och eftersom det är lätt att skada sig om man kör på något hinder.

– Eftersom jag åkte nära villaområdet så ville jag vara försiktig. Men folk kom ut ur husen och tittade, bilar stannade och folk tog kort. De kanske inte har sett en kite förut och det är roligt om man kan väcka intresse för sporten – delad glädje är dubbel glädje.

Emanuel har tidigare utnyttjat vädrets lite mer extrema makter för sitt intresse. Vid en översvämning i Vara 2014 seglade han med en wakeboard under fötterna på en översvämmad viadukt alldeles intill E20.

Emanuel blåser upp seglet innan han släpper upp den i luften. Kiten fäster han sedan i en sele kroppen och styr med en bom. Det vanligaste är att man seglar på vatten, men enligt Emanuel växer sporten och det blir allt mer populärt att snösurfa i fjällen. Ska man segla på vintern uppmanar Emanuel att ta kontakt med markägaren och fråga om det är okej att ta sig en tur på dennes mark.

– Jag grävde ett hål i snön och såg att det var plöjt – är det plöjt skadas inte marken. Jag såg också att det var skoterspår på åkern och då kan man tänka sig att det är lugnt att köra.

"Blir garanterat mer åkning om snön ligger kvar"

Vad är tjusningen med kite?

– Det är en ganska smidig sport. Du kan åka året runt, får in allt du behöver i bagaget och sedan kan du bara åka. En fördel är också att det inte behövs några motorer utan det är bara vinden som går, vilket är en fördel med dagens klimatsnack. Många åker med snowboard, men det blir att lägga till en dimension med kite; man kan använda draken och få kraften uppåt och hoppa.

Det ser ut att ge en stark frihetskänsla?

– Ja, verkligen. Jag är pappaledig nu och då är det skönt att komma ut i naturen och få rensa huvudet – få lite egentid.

Emanuel är tillsammans med sin familj nyinflyttade till Mellerud, där han annars jobbar som brandman. Än har han inte någon kitepartner i Dalsland, vilket han hoppas hitta.

– Om det finns fler så vore det kul att samordna och åka tillsamman nu när det finns bra förutsättningar här. Det blir garanterat fler dagar med åkning för mig om snön ligger kvar.