Företagare åtalas för grova skattebrott

Insättningar på privata konton som inte redovisats och ogiltiga fakturor som bokförts för att undvika skatt. Ekobrottsmyndigheten menar att två företagare från Mellerud gjort sig skyldiga till grova skattebrott. Brott som kan ge flera år i fängelse.

ANNONS
|

Två män i 30- respektive 40-årsåldern som tillsammans driver ett mindre företag i Melleruds kommun åtalas nu för två fall av skattebrott. Båda brotten rubriceras som grovt försvårande av skattekontroll. Det första brottet de båda männen misstänks för handlar om att det upprepade gånger förts över pengar till en av de åtalades konton. Transaktionerna skedde under 2013-2015 och uppgår till drygt 400 000 kronor. Insättningarna till kontot har sen inte tagits upp i bolagets årsredovisning. De båda åtalade männen som nekar till brott hävdar att det rör sig om pengar från privata försäljningar.

Det andra brottet har sin grund i ett reparationsarbete som ett byggföretag utfört i de båda männens företagslokal. Inför reparationsarbetet ställde företaget ut en faktura på knappt 400 000 kronor. Fakturan bokfördes i de båda männens företags årsredovisning och det började betala av på den. När de sedan upptäckte att de inte hade råd med amorteringarna drog byggföretagaren som har en nära relation till de båda männen bort sin fordran. Trots det fanns fakturan ställd som en utgående fordran i företagets årsredovisning. 30 och 40 åringen nekar även till detta brott men menar att det i detta fall rör sig om okunskap.

ANNONS

Ekobrottsmyndigheten anser att både insättningarna på kontot och den bokförda fakturan har gjorts för att undvika att betala skatt.

Försvårande av skattekontroll är ett brott som kan ge fängelse i upp till fyra år. Förutom åtalet har åklagaren även yrkat på en halv miljon i företagsbot. Åklagaren yrkar också att de båda åtalade förläggs med näringsförbud under tre år, räknat från tiden efter en eventuell fällande dom.

ANNONS