Patrik Tellander, Närf:s platschef i Mellerud.
Patrik Tellander, Närf:s platschef i Mellerud.

FIP – nytt projekt som kan rädda liv

Räddningstjänsten i Mellerud är först ut i ett nytt Närf-projekt som handlar om att jourhavande befäl ska kunna ta sig till olyckor betydligt snabbare än hittills. – Vi är redan i gång med projektet och ser redan fördelar, säger Patrik Tellander, Närf:s platschef i Mellerud.

ANNONS
|

Projektnamnet är FIP och står för Första insats person.

– I grunden går det ut på att jourhavande befäl har en speciell bil med viss räddningsutrustning till sitt förfogande dygnet runt, kommenterar Patrik Tellander.

Det innebär att befälet slipper att först köra till brandstationen, byta om och sedan dra iväg vid ett larm

– Nu tar han bilen och åker direkt till den aktuella platsen. På det här sättet förkortas hans inställelsetid till endast 90 sekunder jämfört fem till tio minu­­ter, säger Patrik Tellander.

Samtidigt som befälet kommer snabbare till en olycksplats och kan börja planering/ledning av räddningsinsatsen tidigare läggs ett ökat ansvar på brandmännen.

ANNONS

– Nu åker de ut utan befäl vilket gör att de måste se till att de alltid går ut med rätt utrustning.

Eftersom Närf har problem med att bemanna sin styrka i Åsensbruk fullt ut innebär projektet också att jourhavande befäl från Mellerud alltid går ut vid larm även i Åsensbruk.

Den bil som nu används har en begränsad räddningsutrustning.

– En negativ sak med det är att det kan bli lite frustration vid en olycka då jourhavande befäl helt enkelt får börja med den, i dag, ganska begränsade utrustning som finns i bilen. Det ingår till exempel inte någon portabel defibrillator.

– Den här biten kan vi dock bygga ut på sikt, säger Tellander.

ANNONS