Här har det gamla återskapats

Tingshuset i Mellerud ser ut som det alltid har gjort – utvändigt. Interiört har det hänt desto mer. En omsorgsfull restaurering tar besökaren hundra år tillbaka i tiden.

ANNONS
|

Det här att färdas hundra år tillbaka ska inte ses som något negativt. Det är absolut motsatsen som möter besökaren när steget tas in i själva hjärtat av Melleruds tingshus, den sessionssal där kommunfullmäktige håller sina möten.

– Det är en fantastisk miljö, jag är helt mållös, utbrast kommunfullmäktiges ordförande, Morgan E Andersson (C) i samband med att han förklarade kvällens fullmäktigemöte öppnat, efter en lång tids renovering.

Under ett års tid har fullmäktige hållit sina möten i Kulturbruket på Dal. Samtidigt har yrkesskickliga hantverkare slitit och svettats i tingshuset.

– Det har varit ett omfattande och inte helt enkelt projekt att genomföra. Vi har stött på många svårigheter, men det har funnits ett otroligt engagemang hos entreprenören som utfört arbetet och det har varit en ära att samordna projektet, sa kommunens fastighetschef Peter Mossberg inför fullmäktiges ledamöter.

ANNONS

Melleruds Tingshus byggdes 1909 och renoverades på 1960-talet. Målsättningen med restaureringen har bland annat varit att återskapa den ursprungliga nationalromantiska stil som rådde i början av det förra sekelskiftet.

Utifrån de ursprungliga ritningarna från 1907 visste kommunen att det fanns intressanta saker bakom väggpanelen. Där fann hantverkarna bröstpanel som återskapats genom nytillverkning.

– Det är en vacker byggnad med många fina särdrag, så som det såg ut i början av det förra sekelskiftet, konstaterar stadsarkitekt Jan Skeppstedt.

Ambitionerna med restaureringen har varit flera:

• Förbättrad ljudmiljö och ett mer ändamålsenligt ventilationssystem.

• Förbättrad tillgänglighet för funktionshindrade på en av toaletterna, med konstrastmarkeringar.

• Återskapa den ursprungliga karaktär som tingshuset hade vid byggnationen 1908–1909.

• Installation av modern teknik vad gäller ljud, bild och belysning.

Till TTELA berättar Jan Skeppstedt att en del detaljer i sessionssalen inte är exakta återgivningar, bland annat gäller det entréerna till sidorummen.

– På gamla ritningar stod det exempelvis domarens rum och åklagarens rum och då tyckte vi att det vore trevligt att skriva ut dessa titlar ovanför ingångarna, vilket även underlättar när rummen ska hyras ut.

Högt upp på väggarna sitter bland annat Dalslands landskapsvapen och symboler för Älvsborgs län samt Nordals och Sundals härad.

ANNONS

En formell invigning hölls i onsdags i samband med kommunfullmäktige och då fick initiativtagaren till upprustningen, Karl-Axel Nordström, klippa bandet. 2014 skrev han en motion till fullmäktige om att tingshuset borde renoveras.

– Jag vill passa på att tacka fullmäktigeledamöterna för att motionen bifölls och för att det gick så fort att verkställa renoveringen.

För kommunstyrelsens ordför ande, Tommy W Johansson (S) var invigningen extra högtidlig. Det var hans gammelmorfar, murarmästare Karl Karlsson, som fick uppdraget att bygga tingshuset.

– Det var ett företag i Värmland som antogs som entreprenör, som man säger i dag. De kontaktade i sin tur min gammelmorfar som fick i uppdrag att ansvara för själva bygget. Han hade även hjälp av sina två söner.

Sammanställningen över kostnaderna för restaureringen är inte klar, men fastighetschef Peter Mossberg uppger att summan landar kring fem miljoner kronor. I dessa pengar ingår även iordningsställandet av foajén, toaletter samt de sidorum som ligger i anslutning till sessionssalen.

Fakta: Melleruds Tingshus

Invigningen skedde 1909 då domstolsdistrikten Nordals och Sundals härader slogs samman. I huset fanns ursprungligen två celler för personer som skulle lagfaras vid tinget.

Melleruds kommun köpte 1976 Tingshuset från Domstolsverket, men huset fungerade som domstolslokal fram till 1996, dock i begränsad omfattning.

I dag används Tingshuset för många olika ändamål. På de två övre våningarna återfinns Melleruds museum och ett välbesökt släktforskningsarkiv. Sessionssalen på nedervåningen används för möten, både av kommunen och av föreningar.

Källa: Melleruds kommun

ANNONS