Mest lär Melleruds kommun under 2018 investera i det planerade särskilda boendet för äldre på Ängenäs.
Mest lär Melleruds kommun under 2018 investera i det planerade särskilda boendet för äldre på Ängenäs.

Historiskt stora investeringar i Mellerud

Stora investeringar påverkar Melleruds budget så pass mycket att överskottet från 2016 enligt prognosen minskar med drygt 33 miljoner kronor fram till 2018. – Investeringsbudgeten ligger på 166 miljoner kronor, den största i Melleruds historia. Men det ser ändå ganska hyggligt ut, säger kommunstyrelsens ordförande Tommy W Johansson (S).

ANNONS
|

Tidigare i veckan diskuterades budgetförslaget inför 2018 för Melleruds kommun i kommunstyrelsen, KS, och dess arbetsutskott. Mest pengar fördelas till fastighetsverksamheten, drygt 125 miljoner kronor.

– Vi har ju ett nytt särskilt boende, Ängenäs, ute på samråd. Nu är det kommuninvånarnas tur att säga sitt om förslaget till en ny detaljplan som finns att se på biblioteket. Jag kan inte berätta hur mycket det nya boendet kommer att kosta eftersom det så småningom ska göras en upphandling, säger Tommy W Johansson.

Flyttas över

Ytterligare investeringar i fastigheter sker under nästa år, bland annat tillbyggnaden av Rådahallen som är budgeterad till 3,6 miljoner kronor. Vissa investeringar för i år hinner dessutom inte bli klara och flyttas över till budgeten för 2018.

ANNONS

Relativt stor investering sker också inom verksamheten för vatten- och avlopp. Bland annat behövs nya eller utbyte av komponenter till en kostnad på närmare 20,4 miljoner kronor.

Enligt Tommy W Johansson togs besluten till de olika förslagen i ett enigt KS och arbetsutskott.

– Det finns väl alltid någon som inte tycker som majoriteten. Men riktiga ovänner blir vi aldrig i Mellerud. Nu ska förslagen upp i kommunfullmäktige den 21 juni för slutliga beslut, säger han.

I budgeten/investeringsförslaget ingår ett statligt anslag på 30,8 miljoner kronor. För 2017 uppgick anslaget till 20,7 miljoner kronor.

Torstenssonhusen

Kommunstyrelsen diskuterade även den fortsatta rivningen av de så kallade Torstenssonhusen i kvarteret Ugglan. Fem fastigheter har redan rivits. Resten, fyra hus, ska också bort och nu fortsätter arbetet.

Fastigheterna har sedan rivningsbeslutet stått tomma. De boende erbjöds andra alternativ genom Mellerudsbostäder. De första fastigheterna revs våren 2015. Kostnaden, inklusive sanering, uppgick till cirka tre miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ:Slitna fastigheter i Mellerud rivs i vår

Bättre skyltning

Även ett förslag om förbättrad skyltning till Dalslands center i Håverud antogs under onsdagen. Enligt kommunstyrelsens ordförande i Mellerud, Tommy W Johansson (S), missar många att gå in i besökslokalerna.

– Under 2016 registrerades 136 000 besökare. Men då räknas inte alla de som bara står på bron och ser ner på akvedukten utan att gå ner och in i Dalslands center, säger han.

ANNONS

Vägvisningen ska inte bara förbättras vid själva centrat, utan även utmed riksväg 45, samt vägarna 2221, 2222 och 2224.

Skyltningen blir en samfinansiering mellan Melleruds kommun, Trafikverket och lokala företag.

Melleruds budget

(bokslut) 2016 (prognos) 2017 (prognos) 2018

Budget: 569,7 miljoner 584,0 miljoner 586,5 miljoner

Överskott: 45,7 miljoner 23,4 miljoner 12,5 miljoner

ANNONS