Inbrottsvågen på Dal har dalat

Sedan polisen i Dalsland lyckades få stopp på en liga med sex misstänkta inbrottstjuvar, som härjat runt på landsbygden i början av året, och genomfört husrannsakan och riktade kontroller mot icke-svenska medborgare på vissa adresser i länet, har antalet inbrott i villor minskat.

ANNONS
|

– Ja det verkar ha dalat och lugnat sig lite. Vi har två fortsatt häktade misstänkta för elva anmälda inbrott och de andra fyra är fortsatt misstänkta, trots att de är på fri fot, säger Monica Lindberg på Mellerudspolisen.

Däremot är det inte omöjligt att fler ligor opererar samtidigt. Mellan den 1 december 2016 och den 18 januari 2017 anmäldes 24 inbrott i bostäder och fritidshus i Dalsland. Under samma period året innan begicks bara fyra stycken.

Men genom återkommande kontroller och husrannsakan på några adresser där man misstänker att personer hyrt in sig som kan kopplas till brottsliga grupperingar och där stöldgods påträffats, så känner sig polisen mer ha koll på läget.

ANNONS

Kan det inte vara så att de flyttat på sig bara, många av ligorna är ju mobila?

– Jo, så kan det ju vara ganska ofta, men nu ser vi i alla fall till så att förhoppnings inte fler kommer hit. Vi har pratat med flera fastighetsägare och upplyst dem om faran att hyra ut till vem som helst. För blir tjuvarna kvar och bor här, är det ju ännu lättare för dem att begå brott, säger Lindberg.

På onsdagen hölls därför även ett samverkansmöte med flera aktörer, till exempel polis från Värmland, och Dalsland, säkerhetssamordnare hos olika kommuner, samt norsk polis och tull för att utbyta information, strategier och lägesrapporter.

– Vi har blivit lite klokare och lärt oss av varandra. Vi kommer fortsätta med denna typen av träffar, sa Peter Torstensson, poliskommissarie i Åmål, som deltog på mötet.

Torstensson säger dock att det inte bara är i ett polisiärt och straffrättsligt perspektiv man genomför den här breda insatsen:

– Det finns också stor social problematik och rent hälsovådliga effekter. Många av de här grupperna, som tar med sina familjer, kommer från ett fattigt liv i östeuropa och flyttar in i nästan fallfärdiga lokaler som annars inte kan hyras ut och betalar svarta pengar. De tror på ett bättre liv här, men den enda möjligheten till försörjning blir tillgreppsbrottslighet som till exempel inbrott. Vi hoppas fler börjar vakna upp för den här verkligheten och att även politiker tar sitt ansvar för att ta tag i problemet.

ANNONS
ANNONS