Ingen höjd skatt i Mellerud

På onsdagen sammanträdde Melleruds nya kommunfullmäktige för första gången den här mandatperioden. Det blev ett ovanligt långt möte då en mängd val förrättades till nämnder och styrelser.

ANNONS
|

Politikerna i fullmäktige fastställde budgeten för nästa år och skattesatsen blir oförändrad, 22,96 ­kronor.

Ekonomichefen Björn Lindquist gick först igenom budgeten och pekade på vikten av att kommunen gör bra resultat framöver. Han sade också att man nu ska börja amortera så att man på några år sikt får ner låneramen till 100 miljoner kronor eller därunder. Lindquist konstaterade också att kommunens soliditet är på väg åt rätt håll.

– Även om vi har goda resultat så har vi en sämre resultatutveckling än genomsnittet av landets kommuner, sa Lindquist bland annat.

– Vi är på rätt väg mycket tack vare att vi har fokuserat på ekonomin. Nu är det nödvändigt att vi kommer dit där vi får en balans mellan tillgångar och skulder, sade kommunstyrelsens ordförande Robert Svensson (C).

ANNONS

Tony Johansson (MP) hade helst velat se lite andra satsningar i budgeten. Till exempel mer pengar till kollektivtrafiken och till inköp av ekologiska varor när det gäller skolmaten. Han yrkade dock bifall till budgetförslaget.

Johnny Stücken (S) höll med om att kommunen gör goda resultat och tryckte särskilt på det positiva beslut som innebär att två miljoner kronor satsas på att kompetensutveckla personalen.

Daniel Jensen (KD) fyllde på med att denna satsning är första steget i en fortsatt satsning på att kompetensutveckla personalen.

– Det är bra att oppositionen och alliansen har samma karta när det gäller ekonomin, sa Jensen också.

Sedan klubbades 2011 års budget.

Det fattades också ett enskilt beslut om att se över kommunens långsiktiga ekonomi. Investeringsbudgeten klubbades också igenom liksom taxor och avgifter. Sedan följde en hel rad av val till de olika nämnderna och styrelserna.

När det gäller valen blev Robert Svensson (C), som väntat, ordförande i kommunstyrelsen med Johnny Stücken (S) vice ordförande.

I byggnadsnämnden fortsätter Eivor Östergren (C) som ordförande med Sture Torstensson (S) som vice ordförande.

Kultur- och utbildningsnämnden leds även framgent av Harald Ericsson (M) med Pål Magnussen (V) som vice ordförande.

I socialnämnden fortsätter Daniel Jensen (KD) som ordförande med Kerstin Nordström som vice ordförande.

ANNONS

Evert Magnusson (S) valdes till sammankallande för kommunrevisorerna.

ANNONS