Integrationsprojekt kan utvidgas

Integrationsprojekt Naturvård har pågått ett halvår i Mellerud och nu ger politikerna klartecken för en fortsättning. Det ska även tas fram ett förslag till utvidgning av projektet. – Fullt utbyggt räknar vi med att 20 personer ska ingå i projektet på årsbasis, säger kommunens administrative chef, Torbjörn Svedung.

ANNONS
|

Fem personer med uppehållstillstånd har deltagit i integrationsprojektet under sex månader. Syftet med satsningen har varit att ge personerna arbetslivserfarenhet samt möjligheter till språkträning och förstå det svenska arbetslivet.

– De har tagit certifikat för motorsåg och sysslat med röjningsarbeten i park- och naturområden. Det har varit ett lyckat projekt på flera sätt, säger kommunstyrelsens ordförande, Tommy W Johansson, (S).


    Tommy W Johansson, (S)
Tommy W Johansson, (S)

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att integrationsprojekt Naturvård ska fortsätta under 2017.

Enligt Torbjörn Svedung ska de fem personer som har deltagit i sex månader fortsätta ytterligare att halvår inom samhällsbyggnadsförvaltningens verksamheter.

– Exakt hur upplägget blir vet vi inte än men tanken är att gruppen ska splittras och blandas med ordinarie anställda som ett led i att stärka språket. De kommer att ha ett anställningsstöd men arbeta ute på enheterna där de får träffa handläggare på arbetsmarknadsenheten (ame) för att jobba aktivt med jobbsökande.

ANNONS

Målsättningen är att integrationsprojekt Naturvård ska börja om med en ny grupp på fem personer, enligt den grundmodell som pågick under 2016. Arbetsutskottet gav Torbjörn Svedung, samhällsbyggnadschefen samt kommunchefen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur ett sådant upplägg kan se ut och finansieras.

– Tanken är att ha samma modell som 2016 med språkträning och handledare men där arbetsinnehållet blir annorlunda. Den här gången blir det inte röjningsarbeten men vi är fortfarande på planeringsstadiet med detta.

Om integrationsprojektet blir fullt utbyggt handlar det om 20 personer som ingår i det på årsbasis. Tanken är att ha två grupper med fem personer igång samtidigt.

– Jag kanske inte ser framför mig att de här personerna får jobb direkt efter ett år inom den kommunala organisationen. Men de får en värdefull inblick i hur det är att jobba inom exempelvis vården och kan fortsätta utbilda sig. Majoriteten vill ut i jobb och är mycket studiemotiverade.

ANNONS