FARLIG PASSAGE.  Tommy Johansson är sedan en tid säkerhetssamordnare i Mellerud. E 45 som löper rakt genom köpingen är med sin tunga trafik ett möjligt hot mot säkerheten… i samhället.
FARLIG PASSAGE. Tommy Johansson är sedan en tid säkerhetssamordnare i Mellerud. E 45 som löper rakt genom köpingen är med sin tunga trafik ett möjligt hot mot säkerheten… i samhället.

Johansson förutser farorna

En ny riskanalys, moderniserad krisplan och årliga säkerhetsövningar. Tre konkreta säkerhetsfrågor som Melleruds kommun ska jobba med. – Det här är ett arbete som måste pågå ständigt, säger säkerhetssamordnaren Tommy Johansson.

ANNONS
|

Det har nu gått några månader sedan Tommy Johansson tillsattes som säkerhetssamordnare i 
Mellerud.

Med sin bakgrund inom det militära, bland annat som chef för utlandsstyrkan i Bosnien, är säkerhetsfrågor inget nytt för honom.

Säkerhet i vardagen

Även om det i Mellerud självfallet inte handlar om samma typ av säkerhetsdiskussioner som i en krigssituation.

Här är det säkerhet i vardagen och de extraordinära händelser som kan hota säkerheten i samhället.

– Man gör bedömningar av olika hot, exempelvis när det gäller risker inom socialtjänsten. Sedan finns också alla extraordinära händelser och de ägnar kommunerna sällan tillräckligt med tid, trots att när de inträffar så blir följderna så mycket större, säger Tommy Johansson.

ANNONS

Hot under ytan

Han lyfter fram flera presumtiva hot som finns där under ytan. Allt som är relaterat till väder och vind är ett exempel, allvarliga översvämningar och stormoväder som vi alldeles nyligen fick erfara.

– Men när det gäller stormen så vittnar den faktiskt om att kommunerna har förberett sig väl och lärt sig av tidigare händelser och därmed så kunde skadorna begränsas.

E45 och järnvägen som löper rakt genom centrala Mellerud är en annan risk som, om det vill sig riktigt illa, skulle kunna skapa stora problem.

Farliga transporter

Olyckan på E6:an norr om Göteborg tidigare i höst tydliggjorde hotbilden som den tunga trafiken på våra vägar faktiskt utgör.

– Nu är det ju tack och väldigt sällsynt att det inträffar olyckor. Men det finns ju ingen 100-procentig koll på vad det är som fraktas genom Mellerud och det vi kan göra är att försöka påverka och ha en dialog med Trafikverket för att göra vägarna så säkra som möjligt. Hade samma sak som på E6:an hänt inne i Mellerud så skulle följderna kunnat bli riktigt allvarliga.

Fler krisövningar

Något konkret som Tommy Johansson vill åstadkomma i Mellerud är att få igång ett betydligt mer regelbundet övningsarbete.

– Det stämmer, jag ser ett behov av att ha årliga krisövningar och få igång en diskussion om de här frågorna. Sedan är en ny risk- och sårbarhetsanalys på gång och vi behöver också modernisera vår krisplan, säger Tommy Johansson.

ANNONS
ANNONS