Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Kolungens gård till salu för 18 miljoner

Kolungens gård sydväst om Mellerud är till salu för 18,5 miljoner. Gården är en utpräglad hästsportanläggning. – Det finns inte många sådana här anläggningar och vi får räkna med att en försäljning tar tid, säger mäklaren Åke Carlsson.

Kolungens gård har en anrik historia, (se faktaruta) och de senaste tio åren har det bedrivits galoppverksamhet där. Nuvarande ägare har beslutat sig för att dra ned på verksamheten och objektet lades ut på Hemnets hemsida för drygt en vecka sedan.
– Det har mest varit nyfikenhet så här långt, man får räkna med att det tar tid att sälja en sådan här gård eftersom få aktörer kan komma ifråga för ett köp. Bedömningen är att det blir någon professionell utövare inom hästnäringen som köper Kolungen.

Fastigheten är på 58 hektar och har två rejäla bostadshus varav det ena fungerar som huvudbyggnad och det andra är uppdelat på två lägenheter som är uthyrda. Varje bostadshus är cirka 300 kvadratmeter stort.

Verksamhetslokalerna omfattar ca 50 boxar fördelat på tre stallar. Till det tillkommer bland annat lösdriftstall, uteboxar, paddock, ridhall, skrittmaskin och verkstad. På markerna finns flera hästhagar, en fullstor travbana, rakbanor, skogsbana, samlad åkermark samt produktiv skogsmark.

Kolungens gård ligger cirka fyra kilometer sydväst om Mellerud och har ett strategiskt läge med närhet till Norge och tävlingsbanor i Karlstad- och Göteborgsregionerna. 
– Den här anläggningen är unik för Dalsland, närmaste så här stora, eller större anläggningar, finns runt Karlstad och Göteborg, säger Åke Carlsson.
Han berättar att galoppverksamheten har gått på sparlåga under det senaste året och i dag finns 10-20 hästar på gården.

Fakta: Kolungens gård

  • Kolungens gård byggdes upp på 1960- och 70-talet under namnet Stall Dalia. Dörrtillverkaren Kurt Hellberg byggde anläggningen tillsammans med sonen Lennart och satte gårdens hästverksamhet på kartan. 
  • Då fanns en flygbana, vilket förklarar hangaren vid travbanan. Stall Dalias mest kända häst var USA importen Shatter Way som lade grunden till stallets framgångar på tävlingsbanor och inom avel.
  • De senaste tio åren har galoppverksamhet bedrivits på gården.

Källa: Mäklaren Areal i Vänersborg.

MEST LÄST