Lättare städning på höga höjder

Melleruds kommun föreslås köpa in en speciell dammsugare som ska användas för höghöjdsjobb och svåråtkomliga utrymmen i exempelvis skolor.

ANNONS
|

– Med en sådan dammsugare blir städningen mer effektiv men det viktigaste är att personalen får en bättre och säkrare arbetsmiljö. Dessutom blir kostnaden lägre och brandrisken mindre, säger Martin Zetterström, chef för serviceenheten.

Nästa vecka förslås kommunstyrelsens arbetsutskott godkänna inköp av en "höghöjdsstädande" dammsugare. Prislappen är cirka 45 000 kronor.

Martin Zetterström berättar att kommunen köper en tjänst från ett företag i Bengtsfors som utför städning med hjälp av saxlyftar. Om kommunen gör jobbet i egen regi sparar det pengar och dessutom kan städningen utföras oftare i skolor och gymnastiksalar.

Med den nya maskinen går det att stå på marken och dammsuga på exempelvis rör och ventilationstrummor i svåråtkomliga utrymmen. Dammsugaren har åtta meter lätta kolfiberrör, samt är utrustad med sele och kamera med mörkerseende.

ANNONS

– Under 2016 köpte vi höghöjdsstöd för 25 000 kronor och det räckte för att städa en skola. Köper vi den nya maskinen hinner vi städa kommunens alla skolor under ett år, säger Martin Zetterström.

Om politikerna godkänner köpet nästa vecka hoppas han att den nya maskinen kan börja göra nytta under våren.

ANNONS