Marit Bergman spelar på Helyllehänget i helgen

På lördag är det dags för den andra upplagan av Helyllehänget i Håverud. Marit Bergman är en av artisterna som uppträder under kvällen.

ANNONS
|

Det är för andra året i rad som föreningen Kulturrepubliken Dalsland arrangerar utomhusspelning vid Dalsland Center.

– Förra året körde vi två blygsammare kvällar. I år blir det i stället en kväll med ett mer etablerat namn som huvudakt. Marit Bergman är en av våra största kvinnliga musiker de senaste 10-15 åren. Hon är ute på vägarna just nu med ett nedskalat set och det känns riktigt kul att hon kommer hit, säger Kalle Karlsson, en av initiativtagarna i föreningen.

Förutom popartisten och låtskrivaren Bergman gästas Håverud av poeten Patricia Andersson från Bergsjön i Göteborg och Blue Eyed Blondes. Den blåögda duon spelar immigrantvisor i en mix av amerikansk och svensk folkmusik och har själva rötter i både Åsensbruk och Göteborg.

ANNONS

Och det är just det där som Kulturrepubliken Dalsland jobbar för. Att få till fler möten mellan stad och landsbygd, och att samtidigt dra sitt strå till stacken för att stärka det lokala kulturlivet.

Lösningen har blivit att genom olika arrangemang låta musiker från Göteborg och Dalsland träffas och dela scen på varandras hemmaplaner.

– Vi har många musiker i Dalsland och det finns en stor musikscen i Göteborg. Men utbytet mellan stad och land är generellt ganska klent. Det urbana får ofta mycket fokus eftersom det anses vara hippt, medan Mellerud kanske inte anses lika ... hippt. Men här finns en helt ny värld att upptäcka, säger Kalle Karlsson, själv inflyttad dalslänning som vet vad han talar om.

Att Marit Bergman nu är bokad till Håverud menar han är både roligt och viktigt, eftersom det hör till ovanligheten att artister gör några turnéstopp i området.

– Det är ytterst sällan som speltillfällen planeras in i Dalsland. Det är ett helt landskap som bara blir förbipasserat och det är ju helt katastrofalt. Att ha närhet till kultur där man bor är extremt viktigt. För om det inte bubblar i grytan, vad ska man då göra där?

Fotnot: Helyllehänget i Håverud är ett samarbete mellan Åsensbruks byalag, The Visitor, Håfveruds brasserie, Dalsland Center, MoKs, VGR, Kulturens studieförbund och Kulturrepubliken Dalsland.

ANNONS
ANNONS