Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mellerud fortsätter stötta DVVJ

Melleruds kommun skjuter till 400 000 kronor till DVVJ för 2019. Beslutet i kommunstyrelsen är villkorat med att regionen samt Bengtsfors kommun fattar motsvarande beslut.

Stiftelsen Dal Västra Värmlands Järnväg (DVVJ) är beroende av årliga tillskott från regionen samt stiftarna Mellerud och Bengtsfors kommuner för att överleva och innevarande år utgör inget undantag. För 2019 behöver stiftelsen ett driftsbidrag på tre miljoner kronor men nivån på beloppet minskar med det belopp Västra Götalandsregionen bidrar med.

Förslaget från DVVJ är att Bengtsfors och Mellerud ställer upp med en halv miljon vardera och regionen två miljoner kronor. Bengtsfors har beviljat bidrag och vid senaste kommunstyrelsemötet tog Mellerud beslut om att stötta upp med 400 000 kronor.

Långtidsprognosen visar att driftsbidraget minskar för varje år och 2024 är tanken att högst en halv miljon ska behöva skjutas till verksamheten.

I höstas utsågs Niclas Köhler till ny vd för bolaget och en uttalad ambition från stiftelsen är ett strategiskt beslut att bli mer affärsmässig och få mer uppdrag inom godstrafiken, snarare än att bara ägna sig åt förvaltning. En lokförare har anställts, som ska ge intäkter som täcker utgifterna.

Affärsplanen syftar till att öka entreprenadverksamheten och stötta det lokala näringslivet. Tanken är dessutom att bredda verksamheten till att även sälja tjänster inom säkerhet och revision. Affärsplanen innehåller en uppdelning av företaget i två delar; sommartrafik samt entreprenadverksamhet.

Vid kommunstyrelsemötet togs även ett beslut att bjuda in DVVJ:s nye vd till ks-sammanträdet den 13 februari för en redovisning av bolagets ekonomiska situation och verksamhetsplan.