Mindre kontanter i Mellerud

Revisorerna har funnit brister i Melleruds kommuns sätt att sköta hanteringen av kontanter. Nu ska gemensamma rutiner införas. – Vårt mål är att minska antalet ställen som hanterar kontanter men jag vill betona att vi inte har funnit några oegentligheter, säger ekonomichef Björn Lindqvist.

ANNONS
|

På uppdrag av kommunens revisorer har kommunens kontanthantering granskats. I december lämnades rapporten till politikerna där det framkom brister som enligt revisorerna "inte är förenliga med god intern kontroll".

Redan innan revisionsrapporten landade hade ekonomikontoret kommit till samma slutsats som revisorerna och sedan en tid pågår inventering av antalet ställen där kontanter används.

– Det började med att vi upptäckte inbetalningar på ett konto där vi inte hade kläm på varifrån pengarna kom. Nu sker en inventering av hur många ställen som hanterar kontanter med målet att minimera användandet, säger Björn Lindqvist.

Några exempel på där kontanter tas bort är kommunkontorets kaffeautomat där betalning i stället sker genom löneavdrag. Ett annat exempel är kopiering av papper.

ANNONS

– Nu sker betalning för detta på medborgarkontoret i stället. Vi har många ställen där pengar hanteras, bland annat caféer som kommunen driver. Det förekommer också försäljning av mat- och kaffekuponger, vilket vi ska se över.

Björn Lindqvist betonar att kommunen alltid haft rutiner för kontanthantering men dessa har inte varit enhetliga. Till exempel har det inneburit att kassor inte tömts kontinuerligt.

– Det handlar inte om några stora summor och kontanthanteringen minskar hela tiden. Men det viktiga är att vi har samma rutiner överallt. Det är en viktig signal för kommunens trovärdighet att hanteringen av kontanter sköts på rätt sätt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att ingen kontanthantering får förekomma utan ekonomienhetens vetskap och att alla rutiner i samband med detta måste godkännas av enheten.

ANNONS