Norra hamnen i Sunnanå invigdes i går av landshövding Lars Bäckström. Assisterad av kommunchefen i Mellerud, Ingmar Johansson så klippte han bandet som var spänt över den grävda kanalen.
Norra hamnen i Sunnanå invigdes i går av landshövding Lars Bäckström. Assisterad av kommunchefen i Mellerud, Ingmar Johansson så klippte han bandet som var spänt över den grävda kanalen.

Nu är Sunnanå i hamn

Utryck som dikeskörning, slingrig väg och rättsprocess lyftes fram. Men när norra hamnen i Sunnanå i går invigdes var det ändå mer positivt klingande formuleringar som dominerade. – Den här dagen kan ses som en slutpunkt på ett långt och bra samarbete med länsstyrelsen, sade kommunstyrelsens ord­förande Robert Svensson (C).

ANNONS
|

Det har varit en tuff resa, det är ingen tvekan om det. De senaste sex årens utbyggnad av Sunnanå har innehållit det mesta.

Om början var i moll har nu det mesta förvandlats till dur. Det var det budskap som landshövding Lars Bäckström tryckte på när han högtidstalade och klippte bandet vid invigningen av norra hamnen. – Ibland blir farten för hög och då hamnar man i diket. Men trots allt – nu är vi här och i dag har alla lagar och paragrafer hållits, sa han innan han gled fram och klippte bandet som hade spänts över den nya grävda kanalen in till norra hamnen.

ANNONS

Sjöbodar ska säljas För Melleruds kommun innebar gårdagen i praktiken att man har nått en slutpunkt när det gäller de åtaganden som har funnits. Nu återstår mindre detaljer och förstås försäljningen av de kommunalt ägda sjö­bodarna som ännu inte har hittar sina framtida ägare. – Nu är det upp till Orvelin Fastigheter och marknaden att sätta tempot för den fortsatta utbyggnaden, sa Robert Svensson.

Svensson lyfte också fram, som han upplever det, en förändrad syn på Sunnanåprojektet och dess betydelse, även från tidigare kritiker. – De allra, allra flesta tycker att det här är något bra i dag. Man förstår hur viktigt Sunnanå är för Melleruds kommun.

”Lyckligt slut” Göran Bengtsson, läns­överdirektör på länsstyrelsen och den som tillsammans med kommunen fick sätta sig ner och försöka reda ut Sunnanåhärvan, fanns också på plats i går.

Trots alla felaktigheter och misstag som uppdagades 2007 ser han slutprodukten och vägen dit som någonting väldigt lyckat. – Jag tror knappast att det finns ett annat exempel där man har varit så långt ner i diket och ändå kunnat vända det och göra rätt till slut. Det som kommunen har gjort, tillsammans med oss, är beundransvärt, sa Göran Bengtsson.

Vid den norra hamnen finns i dag endast de elva kommunala sjöbodarna. Det lär dock inte dröja särskilt länge innan Orvelin Fastigheter börjar uppföra ett 30-tal större bostäder runt hamnen. – Vi vill sälja några till av våra flytande sjöbodar innan vi drar igång bostadsbygget. Vi ser väldigt positivt på Sunnanåområdet i dag, säger Fredrik Orvelin.

ANNONS
ANNONS