Ny kraftledning säkrar eltillgång

Svenska Kraftnät vill bygga en ny likströmsförbindelse mellan Norge och Sverige. Det ska, enligt ett förslag, ske genom att man dels gräver ner ledningen på en sträcka, dels anlägger en ny luftledning genom Dalsland. Det landskap som så ofta drabbas av elproblem höst och vinter just på grund av skadade luftledningar.

ANNONS
|

Projektet, kallat Sydvästlänken, handlar dels om att öka överföringskapaciteten mellan Norge och Sverige, dels om att minska risken för omfattande elavbrott i Sydsverige. Det här är ett av fem prioriterade projekt i det nordiska elsamarbetet.

Svenska kraftnät har nyligen gått ut med information till markägare i det aktuella området. I Dalsland är det tre olika alternativ som föreligger och där påverkas till viss del Färgelanda kommun i alternativ A1.

I ett annat förslag, alternativ B, dras en luftledning från Väne Ryr via Rölanda och Dals Ed upp till en knutpunkt vid den norska gränsen norr om Nössemark

Ett tredje förslag, alternativ C, talar om en markledning från Grunnebo utanför Vänersborg upp till Dalskog där luftledning tar vid upp till norska gränsen vid Lennartsforsområdet efter att ha passerat Dals Långed och Bengtsfors.

ANNONS

Alternativ C är det förslag som Svenska kraftnät nu har bedömt att man ska gå vidare med.

Därför inbjuder man nu ett antal möten där förstudien kring projektet och de föreslagna ledningsstråken kommer att presenteras. Avsikten är att berörda markägare då ska få framföra sina synpunkter på projektet.

Det blir möten på följande orter:

- Dals Rostock (Kroppefjäll Hotell och Spa) den 21 mars.

- Bengtsfors (Hotell Dalia) den 22 mars.

- Dals Ed (Hotel Dalsland) den 23 mars.

- Färgelanda (Dagsholm hotell) den 24 mars.

Dessa möten börjar med ett öppet hus som följs av ett samrådsmöte

En miljökonsekvensbeskrivning ska också tas fram för det alternativ Svenska kraftnät slutligen bestämmer sig för och när denna är klar blir det nya samrådsmöten.

Den förstudie som är genomförd finns, från och med den 14 mars, att ta del av i kommunhusen och på biblioteken i följande kommuner:

Trollhättan, Vänersborg,Uddevalla, Munkedal, Strömstad, Färgelanda, Dals Ed, Mellerud, Bengtsfors och Årjäng.

När det gäller tekniska förutsättningar för projektet, påverkan på natur- och kulturvärden samt bebyggelsen så har en samlad bedömning redan gjorts för sträckan Barkeryd (i Småland) och Grunnebo.

Någon liknande bedömning har ännu inte gjorts när det gäller alternativen för sträckningen genom Dalsland.

ANNONS

Enligt Jan Halvarson, Svenska kraftnät, har man ännu inte fastnat för något alternativ.

– Att vi väljer luftkabel genom större delen av norra Dalsland beror på att det är svårt att gräva ner markkabel där.

Alla markägare kommer att vidtalas och får ersättning för eventuella markskador och ersättning för i anspråkstagen mark.

– Vid luftkabel en ledningsgata på 48 meter och vid nergrävd kabel 20 meter under byggtiden och åtta meters ledningsrätt därefter, säger Halvarson.

ANNONS