Rivningsdags. I början av augusti inleds rivningen av de fyra återstående fastigheterna i kvarteret Ugglan.
Rivningsdags. I början av augusti inleds rivningen av de fyra återstående fastigheterna i kvarteret Ugglan.

Omtalade hus i Mellerud rivs

Den 1 augusti börjar de återstående fyra fastigheterna i kvarteret Ugglan rivas. Därmed är snart alla Torstenssonhusen i Mellerud borta.

ANNONS
|

Upphandlingen är klar och snart blir det offentligt vem som tilldelats totalentreprenaden.

– Det kan bli fel att gå ut med namnet innan allt är klart, säger samhällsbyggnadschef Magnus Olsson.

Vid kommunstyrelsens möte i förra veckan togs beslut att avsätta 1,6 miljoner kronor till rivning av fastigheterna. Frågan ska även upp i fullmäktige.

– Om beslutet går igenom kör vi vidare med planerad start den 1 augusti. Målet är att vara klar med rivningen inom tre månader.

Det var i juni 2013 som kommunfullmäktige tog beslut om att köpa de nio hyresfastigheterna i kvarteret Ugglan. Totalt rörde det sig om 108 lägenheter som kommunen köpte för nio miljoner kronor.

ANNONS

Fem av fastigheterna har rivits och senare bedömdes skicket på de återstående husen vara så dåligt att rekommendationen blev att riva även dessa. Husen är sedan länge tömda på hyresgäster.

Vid rivningen 2015 begicks en del fel, som Magnus Olsson inte anser att kommunen hade någon del i. I kommunens rivningslov fanns en rivningsplan som sa att avfall som bedömdes ofarligt, samt var användbart bärmaterial, skulle användas till bygget av en skogsbilväg.

– Det handlade främst om betong och mindre mängder armering. Det tokiga var att det kördes dit innan vi fick in en anmälan, sa Dan Gunnardo, miljöchef på Dalslands miljökontor till TTELA i februari 2016.

Magnus Olsson understryker att kommunen noga ska följa ärendet och se till att allt sköts på ett korrekt sätt. Kommunen utser en kvalitetsansvarig för detta.

– Entreprenören ska sköta sorteringen av rivningsmaterialet enligt konstens alla regler och redovisar sedan med kvitton var materialet tar vägen.

När rivningen är slutförd lämnas en grusad yta cirka 20 centimeter under marknivå, som senare fylls upp med matjord.

– Planen är att köra matjord från bygget av äldreboendet på Ängenäs och sedan ska det sås gräs på området, säger Magnus Olsson.

Politikerna har inte beslutat vad som ska hända med kvarteret Ugglan härnäst.

ANNONS
ANNONS