Den borgerliga alliansen representerad av Eva Pärsson (M), Robert Svensson (C) och Daniel Jensen (KD) fick stryk när vindbruksplanen behandlades av fullmäktige på onsdagskvällen.
Den borgerliga alliansen representerad av Eva Pärsson (M), Robert Svensson (C) och Daniel Jensen (KD) fick stryk när vindbruksplanen behandlades av fullmäktige på onsdagskvällen.

Oppositions(s)eger i Mellerud

Den borgerliga alliansen fick stryk i fullmäktige i går kväll. Det skedde när den Dalslandsgemensamma vindbruksplanen – planenligt var det nog tänkt – skulle tas av fullmäktige. Nu blev det i stället återremiss.

ANNONS
|

Sture Torstensson (S) gick före när oppositionen vände på vindkraftskuttingen:

– Till en början var vi entusiastiska i den dåvarande bygg- och miljönämnden när ansökningarna om bygglov för vindkraftverk började droppa in. Så småningom blev vi mer och mer betänksamma ju längre tiden led. Nu måste vi skynda långsamt och vara varsamma i våra beslut i denna fråga.

– Vi ska självklart utnyttja vinden på Dalboslätten, men vi måste också ta vårt ansvar när det gäller hur marken där ska utnyttjas, sa Torstensson.

Han hänvisade till vad om har hänt:

– Försvarets materielverk sa ja till byggnation och sedan sa Försvarsmakten nej. Nu sitter vi med tre möjliga scenarion:

ANNONS

• Stopp och riv ner det som inte får finnas.

• De som finns får vara kvar, men sedan är det stopp.

• OK, kör på och bygg vidare.

– Vi vet ännu inte hur Försvarsmaktens och möjligen regeringens slutliga beslut i frågan kommer att se ut. Att vi då skulle ta beslut här ikväll om planen är att skynda för fort. Vi behöver inte ha bråttom. Låt i stället de analyser som ska göras värka igenom så att vi sedan får bra beslut, sa Torstensson och yrkade återremiss på ärendet.

Han betonade att det finns 34 vindsnurror i drift och sex i pipeline.

– Och de som vet säger att det går att klämma in 20, 30 till. Men är det så vi vill ha det? frågade Sture Torstensson sig.

Daniel Jensen (KD) ville anta den liggande planen.

– Sture Torstensson idé är välment, men ska vi vänta in olika scenarion så kan vi få vänta väldigt länge. Då är det bättre att vi fattar ett beslut nu och börjar med den detaljerade planläggningen så att vi är klara när Försvarsmakten eller möjligen regeringen kommer med sitt ställningstagande, sa Jensen bland annat.

Anette Levin (FP) förklarade att partiet helst ville ha ett beslut och tackade även de som arbetat fram planen.

ANNONS

– Folkpartiet anser att Dalboslätten är lämpad för fortsatt byggnation, men Ränslidenområdet är lite för känsligt och ingen vidkraftsutbyggnad bör få ske på Kroppefjäll, sa Levin.

Miljöpartiets Tony Johansson menade att en återremiss var att föredra och pekade bland annat på den tekniska utvecklingen när det gäller vindsnurrorna.

– Dagens vindkraftverk väsnas och är inte speciellt effektiva. Det är bättre att vänta lite. Kroppefjäll ska skyddas och bevaras så orört som möjligt.

Patrik Tellander (M) ville också ha ett beslut i går kväll, liksom Robert Svensson (C).

– Jag hade kunnat tänka mig återremiss om Dalboslätten hade varit jungfrulig mark, men så är det inte, sa Svensson.

Tommy Johansson (S) konstaterade bland annat:

– Kroppefjäll är värt att bevara orört. Låt det vara den sydligaste vildmark vi har att erbjuda våra besökare.

– Att vi skulle fatta beslut och säga jag till planen i dag, bara för att länsstyrelsen kanske ändå kommer att säga nej så småningom, vore allt lite fegt, fortsatte Johansson.

Votering begärdes och den slutade 21-18 till oppositionens fördel.

Därmed kom den regerande alliansens första lite större nederlag i fullmäktige för denna mandatperiod.

ANNONS