Att träffas i ögat av grön laser kan medföra mycket svåra skador. Styrkan i ljuset är att jämföra med att ögat utsätts för direkt svetsljus.
Att träffas i ögat av grön laser kan medföra mycket svåra skador. Styrkan i ljuset är att jämföra med att ögat utsätts för direkt svetsljus.

Poliser utsatta för grön laser

I helgen ”besköts” en av trafikpolisens patruller med grön laser i Mellerud. Lyckligtvis skadades ingen av poliserna vid händelsen som beskrivs som försök till grov misshandel.

ANNONS
|

Grön laser kan orsaka mycket svåra skador vid en direktträff i ett öga.

– Många vet nog inte hur farligt det faktiskt kan vara att ”leka” med grön laser, säger Anders Lindberg som är chef för trafikpolisen i Fyrbodal.

Därför blir också brottsrubriceringen i sådana här ärenden av det allvarligare slaget.

– Som tur var skadades ingen polisman vid det här tillfället, säger Lindberg.

Detsamma gäller vid ett tillfälle tidigare i år då personalen i en ambulans utsattes för samma sak. Även den händelsen rapporterades in från Mellerud.

I det fallet hämtades tre omyndiga personer av polisen in till förhör och det visade sig att de inte var medvetna om hur farliga saker de faktiskt höll på med.

ANNONS

Det har på senare år blivit allt vanligare att både polis, ambulanspersonal och även personal i Räddningstjänstens fordon utsätts för sådana här ”beskjutningar”.

– Grön laser har tyvärr blivit allt lättare för allmänheten att få tag på. Man kan till exempel köpa utrustningen under en utlandsresa eller beställa den via internet, säger Lindberg.

Trafikpolisen har nu beställt hem speciella skyddsglasögon som personalen ska kunna ta till i utsatta lägen.

– Att bli träffad av grön laser i ögat kan ge upphov till samma skador som om dina ögon blir direktutsatta för svetsljus, säger Lindberg.

Och de allra flesta vet ju vilken skyddsutrustning en svetsare tvingas bära i samband med jobbet.

ANNONS