Läraren Hoang Vuong var den som introducerade matematiktävlingen för eleverna på Rådaskolan. Nu har Anselme Leroy och Souzan Ksem gått till final, medan Razan Qrhbatep får en ny chans nästa år.
Läraren Hoang Vuong var den som introducerade matematiktävlingen för eleverna på Rådaskolan. Nu har Anselme Leroy och Souzan Ksem gått till final, medan Razan Qrhbatep får en ny chans nästa år.

Rådaskolan tredje bäst på matte

Tredje bäst i Sverige. Det blev Rådaskolan i Mellerud i en nationell matematiktävling. – Nästa gång hoppas jag att vi vinner, säger läraren Hoang Vuong.

ANNONS
|

1988 avgjordes Högstadiets matematiktävling för första gången, då som en lokal tävling för alla högstadieskolor i Stockholmsområdet. Två år senare blev det en rikstäckande matematiktävling. I år deltog Rådaskolan för första gången, och det blev succé direkt. De kom trea i lagtävlingen efter Engelbrektsskolan i Stockholm och IES i Uppsala.

– Jag är lite förvånad. Det var första gången vi var med och vi tävlade mot skolor som har lång tradition av delta i tävlingen. Vi är jättenöjda men nästa gång hoppas jag att vi placerar oss ännu bättre, säger Hoang Vuong, lärare i matematik på Rådaskolan.

Syftet med tävlingen är att få elever intresserade av matematik och prövar deras problemlösningsförmåga, kreativitet och fantasi. Tävlingen genomförs i två omgångar. Den första kvalificeringsomgången avgjordes på respektive skola i november och bestod av sex problem som eleverna skulle lösa på två timmar. För att eleverna skulle vara väl förberedda har de träffats tillsammans med Hoang Vuong varje onsdag i två månader.

ANNONS

– De har jobbat väldigt hårt och är ambitiösa, säger Hoang Vuong.

Den andra delen är en individuell final på Danderyds gymnasium i Stockholm i mitten av januari. Dit kvalificerade sig fyra av de 16 eleverna på Rådaskolan som deltog i tävlingen. En av dem är niondeklassaren Anselme Leroy.

– Jag har ganska lätt för matte, jag gillar problemlösning och sådant. Provet var svårt men det gick bra, säger han.

På resan till Stockholm får han sällskap av niondeklassaren Souzan Ksem.

– Jag älskar matematik. Jag älskar ekvationer och att klura ut svaret, säger hon.

Även Birger Arvidsson och Maria Fredriksson kommer tävla i finalen. Men först väntar ett jullov för dem alla, och kanske en del förberedelser inför finalen.

– Jag måste öva på proven som var förra året, säger Souzan Ksem.

Hur det kommer gå vågar de inte gissa.

– Jag får hoppas på det bästa men jag är nöjd att jag kommit så här långt, säger Anselme Leroy.

ANNONS