Rebelliska tanter som utmanar perspektiven

Med utställningen "Coola tanter" vill hon ändra synen på kvinnligt åldrande. – Det kretsar kring föreställningen om tanten och vad hon skulle kunna vara, säger konstnären Moa Andersson.

ANNONS
|

På lördag är det vernissage för Moa Anderssons utställning i bibliotekets konsthall, och det lär bli fullt av äldre damer på tillställningen. Åtminstone på väggarna.

– Jag arbetar med tanter, eller bilder av kvinnligt åldrande. Det kretsar kring föreställningen om tanten och vad hon skulle kunna vara, säger konstnären, som hör hemma i Tibro.

På väggarna hänger målningar av barbröstade, rökande damer med piercingar, dreadlocks eller klassiska punkattribut.

– Bilden av äldre kvinnor är att de bara baka bullar till barnbarnen eller bo på ålderdomshem och få dålig mat, säger Moa och jämför med män som Mick Jagger som kan behålla sin stil upp i hög ålder utan att det höjs på ögonbryn.

ANNONS

– Min fråga är om kvinnor bara kan vara rebeller när de är 17?

Moa Andersson arbetar både med skulpturer i keramik och med måleri, och det är tavlorna som kommer hänga på utställningen i Mellerud. Akryl, olja, blyerts och tusch får samsas på väggarna, eftersom hon gillar att byta, ändra och testa.

Skulpturerna är lite väl stora, en del väger uppemot 100 kilo, och är svåra att flytta när utställningstiden endast sträcker sig över tre veckor. Men Moa kommer även ställa ut på Lidköpings konsthall under den kommande sommaren, för den som blir sugen på mer.

Anne-Marie Berg på Melleruds bibliotek är den som ansvarar för utställingarna, och hon är väldigt nöjd med att hon lyckades få hit Moas alster. Hon fick upp ögonen för tanterna efter att ha sett ett inslag på tv för ett år sedan, och nu går hennes önskan alltså i uppfyllelse.

– En del kanske blir upprörda av konsten, men det kan också vara något bra. Men jag tror även att vi kommer locka hit en hel del öppensinnade människor. Det är häftigt med en bild av tanter som inte är så fyrkantig. De kan ha tuppkam, dricka rödvin och njuta av livet, säger hon och lägger till;

ANNONS

– Ju äldre jag blir desto mer tänker jag att människor inte behöver placeras i vissa fack. Det här är en befriande utställning.

ANNONS