Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Så mycket får du i böter vid rattsurf

  En 28-årig kvinna döms nu av Vänersborgs tingsrätt för att ha använt sin mobiltelefon samtidigt som hon har kört bil. Händelsen inträffade i februari, på Linnegatan, i Mellerud.

  Kvinnan har erkänt att hon använt mobilen vid tillfället och hon döms nu av Vänersborgs tingsrätt till böter på 1500 kronor.

  Den 28-åriga kvinnan döms för brott mot trafikordningen men hur högt bötesbeloppet blivit har inte varit fastställt. Anledningen är att tingsrätten inväntat ett prejudikat som sätter praxis för hur högt bötesbeloppet kommer bli i liknande fall.

  – För att få ett prejudikat krävs en dom i Högsta domstolen. Och vägen dit är lång, det kan ta uppemot ett år innan en sådan dom kommer, säger justitierådet Kerstin Calissendorff till TT.

  Två andra liknande fall finns sedan tidigare men de har bara prövats upp till hovrätten. Ett av fallen har behandlats av Hovrätten för Övre Norrlands dom och det andra har Hovrätten över Skåne och Blekinge utrett.

  I fallet med den 28-åriga kvinnan har tingsrätten i Vänersborg valt åberopa de två fallen som gått till hovrätten när de fastställt bötesbeloppet.

  Boten på 1500 kronor är lika stor som med under den tidigare lagen, från 2013. Vid lagändringen blev det olagligt att köra bil med mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning om det inverkade på framförandet av fordonet.

  Skillnaden med den nya lagen och den gamla är att föraren inte behöver vara en fara i trafiken vid användandet av mobiltelefonen. Nu räcker det med att föraren enbart har mobiltelefonen i handen för att det ska betraktas som brott.