(S) kräver bättre närsjukvård i valet


– Sjukhuset i Bäckefors ska vara kvar och utvecklas i regionens ägo! Det kommer (S) i Mellerud och Dalsland att slåss för inför det kommande regionvalet.

ANNONS
|

- Socialdemokraterna har länge stridit för att de tre lokalsjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad ska vara kvar och utvecklas.

– Det kommer vi att fortsätta göra i valrörelsen, både regionalt och lokalt, säger Johnny Stücken(S).

Han ser en klar fara för att dessa sjukhus försvinner om den borgerliga alliansen vinner omvalet i regionen.

– Det kan gå snabbt

– Om det blir en borgerlig majoritet i regionen så kan sjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad komma att antingen säljas ut eller läggas ner och det kan, enligt min bedömning, ske väldigt snabbt, säger Johnny Stücken (S).

Skulle inte en privat drift kunna både rädda och utveckla Dalslands sjukhus?

ANNONS

– Det tror jag definitivt inte. Då blir det pengar och lönsamhet som styr och då har de små lokalsjukhusen inte en chans. Då är det större enhet som gäller och då försvinner lokalsjukhusen direkt.

– Vi måste bevara och utveckla det vi har. Vinstintressen får aldrig styra dalslänningarnas och Mellerudsbornas rätt till sjukvård, säger Stücken.

Privata läkare

Stückens partikamrat och nuvarande ordföranden i regionstyrelsen, Gert-Inge Andersson (S) kan däremot tänka sig en halvprivat lösning:

– Privata specialistläkare för till exempel ögon- eller ortopedverksamhet eller vilket behov som visar sig är en möjlighet men det får i så fall ske efter ett vanligt anbudsförfarande, menar Andersson.

Det finns, enligt tidningen Bohusläningen också andra planer på en utvecklad närsjukvård. Här ´handlar det om ambulansverksamheten och Hälso- och sjukvårdsnämnd Dalsland väntas fatta beslut redan i nästa vecka.

Projektet, som redan är i drift i Strömstad och Tanum, handlar om att 65-åringar och äldre kan ringa ett specialnummer till ambulansen om de känner sig dåliga. Ambulans kommer då och kollar hjärtat med mera och är allt bra så kan patienten blir kvar hemma, med stöd av hemsjukvården och/eller vårdcentralsbesök, istället för att köras till sjukhus.

ANNONS

ANNONS