Per Eriksson (S).
Per Eriksson (S).

Sjukhusrestaurang och cafeteria blir kvar

Nu kör politikerna i Dalslands hälso- och sjukvårdsnämnd och regionstyrelsen över tjänstemännen. Resultatet blir att både restaurangen och cafeterian på Dalsland sjukhus blir kvar. Men hur länge och i vilken form – det ska utredas vidare.

ANNONS
|

Lösningen man hittat för att dels "rädda" verksamheten undan tjänstemännens avvecklingsvilja och samtidigt få in verksamheten i framtida utveckling av Dalslands sjukhus är enkel.

– Vi skriver ett ettårsavtal, så vi får tid att hitta en helhetslösning mellan verksamheten, regionens servicenämnd och hälso- och sjukvårdsnämnden som går in och tar driftskostnaden på en miljon kronor under 2011, säger Lena Hult (S) som sitter i regionstyrelsen.

NU-sjukvården har informerats och har inget att erinra.

– Det går helt enkelt inte att bara stänga en verksamhet när det inte finns några alternativ. Vi måste hitta en helhetslösning där vi kopplar ihop restaurangen och cafeterian. Det måste finnas möjlighet för alla de som besöker sjukhuset att både fika och få lagad mat, säger Lena Hult.

ANNONS

Det finns också ett politiskt beslut att utveckla verksamheten vid Dalslands sjukhus. Politikerna har avsatt tio miljoner kronor i årets budget för detta.

– Naturligtvis har även det påverkat oss när vi går in i det här avtalet. Att det här fungerar är ju en förutsättning för en utvecklad verksamhet, säger Ewa Arvidsson (S), ordförande i Dalslands hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Det är inget konstigt med det. I dag är alla våra avtal ettåriga, säger Lena Hult.

Både hon och Ewa Arvidsson, liksom Bengtsfors kommunalråd Per Eriksson (S) är helt övertygade om att verksamheten vid Dalslands sjukhus ska utvecklas i framtiden.

– Men då måste dalslänningarna verkligen visa vad det är för verksamhet man vill ha och som man är beredda att använda, säger Lena Hult och får medhåll av både Per Eriksson och Ewa Arvidsson

Planerna för sjukhuset är en ombyggd huvudentré och det finns ytor att använda då apoteket lämnat sina lokaler.

– Det ger goda möjligheter att hitta en bra helhetslösning så att det blir en levande entré, för det behövs, säger Arvidsson.

De tre politikerna är överens om att sjukhusets verksamhet ska utvecklas. Hur och till vad får framtiden och behovet visa, men där ska bedrivas sjukvård.

ANNONS

– Att vårdavdelningar öppnas är inte aktuellt eftersom Dalslandskommunerna inte har behov av det, säger Hult och Arvidsson.

De fortsätter:

– Däremot måste vi vara öppna för innovativa lösningar. Det kan mycket väl bli helt nya verksamheter här i takt med att vi blir allt fler äldre som kräver en ny sorts vård. Dessutom finns det mycket mer sjukvårdsverksamhet här redan i dag än vad folk kanske tror.

Kan man få se följande sponsorskyltar på sjukhuset i framtiden: Vattenfall och Systembolaget, med tanke på hur mycket pengar de bolagen drar in?

– Nej, men det kan säkert gå att hitta helt nya lösningar som att till exempel näringslivet eller andra organisationer kan driva verksamheter i fastigheten – kanske med någon form av sjukvårdsanknytning – istället för att lokalerna står tomma, säger Lena Hult.

ANNONS