Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Slapp dom för grovt skattefusk

  De två företagare i Mellerud som åtalades misstänkta för grova skattebrott har dömts för den mildare varianten, försvårande av skattekontroll. Domen blev dagsböter och en företagsbot på 300 000 kronor.

  I augusti 2017 åtalades företagarna, två män i 30- och 40-årsåldern som driver ett mindre företag tillsammans i Melleruds kommun, för två fall av grovt försvårande av skattekontroll - grova skattebrott.

  Första brottet handlade om att det dök upp två oredovisade förtjänster i företagets årsredovisning. Männen framhöll att det var pengar från privata försäljningar. Andra åtalspunkten gällde en renovering av verksamhetslokalen som skulle kosta närmare 400 000 kronor.

  Fick som gåva

  När företagarna insåg att de inte klarade av amorteringarna drog byggföretaget, vars ägare hyr ut verksamhetslokalen till företagarna, tillbaka sin fordran.

  Summan fanns dock med som en utgående fordran i årsredovisningen för männens företag. Det har företagarna förklarat som okunskap.

  Tingsrätten i Vänersborg konstaterar att byggföretaget stått för material för att kunna genomföra renovering, samt att det inte skulle vara orimligt om företagarna som hyresgäster skulle stå för kostnaden. Men fakturan har aldrig betalats och det finns inte heller något gåvobrev. I byggföretaget redovisades inbetalningarna från företagarna inte heller som delbetalningar på fakturan, utan som inbetalningar för lokalhyra.

  Frias delvis

  Turerna kring fakturan är många. Tingsrätten anser dock att det inte är bevisat att företagarna lämnat osanna uppgifter i årsredovisningen. Därmed frias männen för grovt skattebrott.

  Det andra brottet, två fall av oredovisade förtjänster. I det första anser tingsrätten att det inte går att fälla männen på grund av bristande bevis,

  I det andra fallet, där en person ska ha betalat för en bil och satt in pengar på två olika konton som tillhör företagarna. Tingsrätten anser dock att inbetalningen, 300 000 kronor, avser utfört arbete av företagarna och skulle ha redovisats så. Men brottet anses inte som grovt och har inte heller utövats systematiskt.

  Dagsböter

  Därför döms 30- och 40-åringen för försvårande av skattekontroll från hösten 2013 till augusti 2015. Den yngre mannen ska också betala dagsböter på sammanlagt 15 200 kronor och den äldre 11 200 kronor. Männen åläggs dessutom att betala en företagsbot på 300 000 kronor eftersom brottet i fråga motsvarar tre månaders fängelse.

  Männen har förnekat brott och ingen av dem fanns sedan tidigare i belastningsregistret. Åklagare yrkade även på näringsförbud. Yrkandet ogillades av tingsrätten.