rivning. Så här såg det ut vid rivningen av fem första Torstenssonhusen i januari 2015.
rivning. Så här såg det ut vid rivningen av fem första Torstenssonhusen i januari 2015.

Slitna fastigheter i Mellerud rivs i vår

Snart rivs de fyra kvarvarande hyresfastigheterna i kvarteret Ugglan. Därmed är snart Torstenssonhusen ett minne blott.Politikerna har inte beslutat vad som ska hända med området men det finns vissa idéer.

ANNONS
|

De fyra gråa betongklossar som står kvar på området är tömda på hyresgäster och väntar på grävskoporna.

– Målet är att riva alla fyra husen i vår så att de är borta till sommarsäsongen, säger samhällsbyggnadschef Magnus Olsson.

Anbuden har skickats ut och nu ska intresserade entreprenörer räkna på jobbet. De fem fastigheter som revs våren 2015 kostade cirka tre miljoner kronor att riva med efterföljande sanering.

Kommunen har gjort en miljöinventering av fastigheterna och den ingår i anbudshandlingarna, för att rivningsmassorna ska återvinnas på rätt sätt.

Förra gången blev det en del fel. I kommunens rivningslov fanns en rivningsplan som sa att avfall som bedöms vara ofarligt, samt är användbart bärmaterial, skulle användas till bygget av en skogsbilväg.

ANNONS

– Det handlade främst om betong och mindre mängder armering. Det tokiga var att det kördes dit innan vi fick in en anmälan. När avfall används som anläggningsmaterial finns ett anmälningskrav så att vi kan bedöma om materialet är lämpligt att använda, sa Dan Gunnardo, miljöchef på Dalslands miljökontor, till TTELA i februari 2016.

Dessutom tippades ett par lastbilslass med osorterat avfall men miljökontoret fick vetskap om detta innan det hann spridas ut.

– Vi får dra lärdom att de misstag som skedde den gången så att det inte inträffar igen, säger Magnus Olsson.

Han anser inte att kommunen begick formella fel vid rivningen utan menar att det är entreprenören som tar hem rivningsanbudet som är ansvarig för att miljöfarligt avfall tas tillvara på rätt sätt.

Björn Hermansson är miljöinspektör på Dalslands miljö- och energikontor, och han betonar att man följer rivningsprocessen noggrant för att undvika misstag.

Vad som händer efter sommaren är inte bestämt.

– Vi vill göra området mer attraktivt och för några år sedan togs det fram en idéskiss om att bygga olika typer av bostäder, som hyreshus, parhus och villor. Det kan vara en möjlig väg att gå, säger kommunstyrelsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Han berättar att området i en sådan lösning skulle kunna delas in i flera mindre delar, som olika exploatörer kan bygga på.

ANNONS

– Mellbo måste bli färdiga med sina hyresfastigheter på Långgatan innan vi går vidare med detta, men det finns visst intresse även från andra entreprenörer att bygga.

Nuvarande detaljplan för kvarteret Ugglan måste då göras om, eftersom byggnation bara är tillåtet där det har byggts tidigare.

ANNONS