Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_JE22923 kopia
Boende i Mellerud blir störda av buskörande ungdomar. (Bilen på bilden har inte med artikeln att göra).

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Störande busåkning på gator och torg

Helg efter helg blir boende störda nattetid av buskörande ungdomar i A-traktorer och personbilar. Polisen har fått flera telefonsamtal om oväsen på grund av bilarna, men även från smällare och raketer.

Enligt Monica Lindberg, polisens stationsbefäl i Mellerud, har buslivet i Mellerud pågått under lång tid. Och det handlar om ett tiotal A-traktorer och flera personbilar.

– Nu är inte alla ute och kör på samma gång, men de är tillräckligt många samtidigt för att störa ordentligt. Vi är medvetna om problemet, tyvärr finns det inte tillräckligt många poliser för att vara här jämt när det är stökigt, säger hon.

A-traktorer, om de inte är trimmade, kommer inte upp i höga hastigheter – max 30 kilometer per timma. Men förarna ägnar sig åt att gasa, sladda och köra runt i bland annat rondeller och gata upp och gata ner. Motorbullret får dessutom hjälp av ungdomar i "vanliga" personbilar.

Nattsamling

Boende är också oroliga över att det ska inträffa allvarliga olyckor då ungdomarna även håller till vid en bensinstation där de sladdar runt bensinpumparna.

– Det är direkt livsfarligt om någon skulle köra in i pumparna. Vid ett tillfälle kunde en polispatrull skickas dit och man pratade med ungdomarna. Då lugnade det ner sig den natten, säkert för att patrullen stannade kvar en stund efteråt, säger Monica Lindberg.

Österrådaplan vid Pressbyrån har blivit en nattlig samlingsplats. Monica Lindberg berättar:

– Man kan nog säga att det är ett tillhåll. Boende runt torget säger att det i princip varje helg kastas smällare och raketer där. Stökigheterna pågår året runt och nog kan man efterlysa ett föräldraansvar då flera av ungdomarna är 16-18 år.

Sett över

De som upplever sig störda både ringer polisen och hör av sig direkt till Monica Lindberg. Hon försöker förklara att det är en resursfråga för polisen, att hon inte äger frågan.

– Många klagar också på att polisen inte uppfyller Medborgarlöftet att upprätthålla lugn och ordning, säger hon.

Sten-Anders Johansson, chef för lokalpolisområdet i Östra Fyrbodal, uppger att man nyligen sett över resursfördelningen. Enligt utvärderingen är Dalsland inte eftersatt.

– Vi har polisiära resurser som utgår från olika platser och ett tvåskift för Dalsland som utgår från Mellerud. Resurserna styrs efter larm som prioriteras av RLC, polisens regionala larmcentral, säger han och förklarar vidare:

– Nu finns dessutom en extra polisiär tillgång. Under ett sexmånadersprojekt ska en resurs som kommunpolis arbeta i Dalsland med kontaktskapande verksamhet och även ingå i normal utryckningsberedskap.

Sten-Anders Johansson betonar vikten av att alltid, om man vill ha polisens hjälp, ringa 112 i akuta situationer och 114 14 när det är mindre akut. RLC kan sedan prioritera, larma och fördela tillgängliga poliser.

MEST LÄST