Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

"Tydliga tecken på en ren avrättning"

Åklagaren yrkar att den man som gjort sig skyldig till hedersmordet i Mellerud ska dömas till livstids fängelse. Detta för att våldet varit mycket brutalt och hänsynslöst.

– Min pappa mördar min mamma, skriker en ung pojke i panik i samtalet som går till SOS alarm.

LÄS MER: "Jag är här för att min pappa mördade min mamma"

Minuter tidigare har pojken och hans tre syskon bevittnat hur deras pappa, en man i 50-årsåldern knivskurit deras mamma svårt. En stund senare kommer polis och ambulans till platsen men kvinnans liv går inte att rädda.

Mannen grips på plats och i den utredning polisen gör efter mordet framkommer det att mannen använt ett besinningslöst våld under mordet. Han försökte först skära halsen av sin fru, kniven var dock för slö och bladet böjdes av kraften. Han får då tag i en brödkniv som han upprepade gånger hugger i bröstet och magen på kvinnan. Våldet mot kvinnan slutar inte där.

Skändar kroppen

När hon fallit i golvet börjar mannen skära henne i ansiktet och sedan sparkar han henne i magen. Avslutningsvis trampar han henne i ansiktet och lägger kondomer vid hennes huvud.

LÄS MER: Pappan är skyldig till mordet

Under tiden har parets två äldsta barn försökt förhindra mordet men de misslyckas.

Åklagaren menar att det rör sig om ett hedersmord. Detta beror på det besinningslösa våld som använts och för att kroppen förnedrats. I utredningen kom det också fram att kvinnan hade för avsikt att skilja sig från sin man. Under mordkvällen ska mannen även ha uttryckt en stolthet över mordet, han ska också ha sagt till sin äldste son att sonen nu kan leva ett stolt liv.

Strax före jul pausades rättegången med att Vänersborgs tingsrätt fann mannen skyldig till mordet på sin fru. Tingsrätten ansåg också att han gjort sig skyldig till ofredande mot de två äldsta barnen i samband med mordet och misshandel mot dottern vid ett tidigare tillfälle.

Inte psykiskt sjuk

En rättspsykiatrisk undersökning under januari fann att mördaren inte led av en allvarlig psykisk störning.

LÄS MER: Socialtjänsten larmades om hedersvåld

Under onsdagen upptogs förhandlingarna och Carin Pedersen åklagare i målet menar att det finns ett antal försvårande omständigheter. Därför yrkade hon på att 50-åringen ska dömas till livstids fängelse.

– Våldsanvändningen har varit mycket brutal och han har visat stor hänsynslöshet. Det finns tydliga tecken på en ren avrättning och han har valt att skända kroppen genom att skära och trampa i ansiktet, berättade hon.

Försvårande med hedersmotiv

Carin Pedersen menar också att hedersmotivet gör det försvårande.

– Att döda kvinnan i barnens närvaro kan vara en del i hedersmotivet. Även om så inte varit fallet har de varit närvarande. Han har haft egoistiskt syfte vill återfå sitt anseende bland andra män.

LÄS MER: "Hon gick mig på nerverna så jag mördade henne"

Åklagaren yrkar också att mannen ska utvisas efter avtjänat straff.

Mannens försvare advokat Tove Klackenberg valde att inte yrka på något straff för sin klient men ville att tingsrätten skulle beakta familjens situation.

– Det här händer i en situation under ett akut utvisningshot, familjen är på väg att splittras. Jag har svårt att se det överlagda, något måste ha utlöst det snabba händelseförloppet, argumenterade hon.

Vill inte sitta i fängelse

I sina avslutande ord bad mördaren att slippa fängelsestraff.

– Jag vill inte sitta i fängelse, ni kan stena mig eller skjuta mig det får ni välja. Jag vill inte leva och jag vill inte in i fängelse. Jag har tröttnat på det här livet. Kan ni inte döda mig kan ni lika gärna utvisa mig för där kommer jag bli dödad, berättade han.

Dom kommer 13 februari.