Utökning av tjänst för tillsyn

Arbetsuppgifterna som rör handläggning och tillsyn av alkohol och tobak har ökat kraftigt i Dalslandskommunerna på senare år. Vid årsskiftet utökades heltidstjänsten för ändamålet till 1,5 tjänst. – Vi hoppas kunna klara av det nu men det är mycket jobb, säger alkoholhandläggare Yvonne Pettersson.

ANNONS
|

De fem Dalslandskommunerna har ett avtal om gemensam alkoholhandläggning och nu har ett nytt avtal slutits mellan samtliga socialförvaltningar, till följd av nya arbetsuppgifter och en utökning av tjänsten.

Yvonne Pettersson räknar upp en lång rad områden där arbetsuppgifterna har ökat. Det handlar bland annat om den relativt nya tobakslagen om kraftfullare varningstexter, kontroll av e-cigaretter och rökfria skolgårdar, samt ökad tillsyn på krogar. Sedan 2016 sker även kontrollköp av ungdomar som fyllt 18 år.

– Vi har ungdomar som besöker försäljningsställen för att köpa cigaretter och öl utan att visa legitimation för att kontrollera om åldersgränserna följs.

Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft för e-cigaretter och påfyllnadsbehållare. Lagen innebär bland annat att e-cigaretter inte får säljas till någon under 18 år.

ANNONS

– Kommunerna ska bland annat kontrollera behållare och cigarettmunstycken och se efter att produkterna säljs lagligt och är rätt importerade. Det här är så nytt att det ännu inte har tagits beslut om tillsynsavgifter i kommunfullmäktige, säger Yvonne Pettersson.

Kommunstyrelsen i Mellerud tar upp ärendet om taxa och tillsynsavgifter i mitten av augusti och sedan ska fullmäktige klubba beslutet.

Yvonne Pettersson tycker att krogarna i Dalsland sköter sig bra och att det inte förekommer försäljning av illegal alkohol. Inte heller någon illegal tobak har upptäckts.

ANNONS