Kritiska. Socialtjänsten i Mellerud får svidande kritik av Inspektionen för vård och omsorg, (IVO).
Kritiska. Socialtjänsten i Mellerud får svidande kritik av Inspektionen för vård och omsorg, (IVO).

Utredningar av barn har stora brister

Socialtjänsten i Mellerud får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för stora brister i handläggningen av ärenden som gäller barn. Myndigheten anser att bristerna innebär, eller riskerar att innebära, allvarliga konsekvenser för barn och unga.

ANNONS
|

Den 2 mars skedde en inspektion av socialnämndens handläggning av ärenden som gäller barn. Det framkom så allvarliga uppgifter att myndigheten bedömer att kommunen inte lever upp till god kvalité, enligt tredje kapitlet, tredje paragrafen socialtjänstlagen.

Bristerna resulterar i att barn och unga inte får de insatser de har rätt till. IVO har gått igenom ett stort antal ärenden och även intervjuat ledande chefer inom socialtjänsten.

IVO konstaterar i sin kartläggning att det pågick 37 utredningar som gällde barn den 24 februari i år. 17 av dem hade pågått längre tid än fyra månader. Inom den tidsramen måste beslut tas om vilka insatser som sättas in, alternativt om ärendet ska skrivas av.

ANNONS

17 ärenden granskades och följande konstateras:

"I sju fall hade beslut fattats om förlängd utredningstid och i samtliga fall fanns perioder när det inte pågick några utredningsåtgärder, av oss bedömt som perioder med omotiverad passivitet i utredningsarbetet".

Ett stort antal brister i utredningsarbetet konstateras, bland annat en utredning som gäller en flicka, där anmälan innehåller uppgifter om sexuella övergrepp och allvarliga omsorgsbrister.

"Passiviteten i utredningsärendet är påtaglig" skriver IVO.

Myndigheten valde även ut 13 ärenden som gällde placerade barn och passiviteten beskrivs som påtaglig samtidigt som utredningarna tar för lång tid.

Allvarlig kritik framförs mot bristande rutiner och dokumentation, eller ingen dokumentation.

Tillförordnade sektorchefen för socialtjänsten från den 30 januari, Henry Einestedt, beskriver en ohållbar situation med brist på ordinarie personal (socialsekreterare) och en verksamhet som drivs av konsulter.

IVO:s tjänstemän frågade honom vad som känns mest oroväckande och han uppgav att rättssäkerheten inte är garanterad, att det finns risk att barn far illa.

– Det är allvarlig kritik och vi måste göra något åt den här situationen. Men ärendena som kritiken gäller ligger längre tillbaka och jag anser att anmälningar som kommer in nu hanteras korrekt, säger Henry Einestedt till TTELA.

På tisdag besöker representanter för IVO socialnämnden för att berätta om den allvarliga situationen. Myndigheten kräver att Mellerud redovisar ett åtgärdsprogram med tidsplan senast den 28 april.

ANNONS
ANNONS