Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_1254
Välbesökt. Dalslands Konstmuseum hade betydligt fler besökare i sommar än under fjolårets sommarsäsong.

Välbesökt på Dalslands Konstmuseum

Dalslands Konstmuseum har haft en bra sommar med genomgående bättre besökssiffror än 2016. – De fina siffrorna beror på flera faktorer och vädret har också varit till vår fördel, säger museichef Jörgen Svensson.

Augusti är inte riktigt slut men under de tre sommarmånaderna har drygt 10 300 besökare kommit till Dalslands Konstmuseum i Upperud. Under juni till augusti 2016 var motsvarande siffra 7 771 besökare.

Jörgen Svensson gissar att en bidragande orsak har varit vädret, som uppmuntrat mer till museibesök än strand och bad. Men det är inte hela sanningen.

– Vi har haft en ny duktig tjej, Maria Andersson, som har drivit caféet, bra utställningar, vassare marknadsföring, och bättre skyltning, så det är nog en kombination av detta och ett gynnsamt väder som har varit positivt för oss.

Under augusti brukar besökarantalet mattas av men i år har det varit bättre drag än vanligt och därför förlängdes säsongen med någon vecka.

– Under augusti brukar vi ha öppet onsdag till söndag men de första två veckorna hade vi öppet varje dag, vilket inte har skett tidigare. Och det beror på att vi hade så bra med besökare.

Under juli har det varje år skett ett byte av utställning men så blir det inte nästa sommar.

– Det är synd att behöva stänga en vecka för omhängning under vår bästa månad och därför kommer vi att ha en större utställning som varar till slutet av sommaren.

Den 29 juli var det vernissage för årets andra sommarutställning och som brukligt är det tre konstnärer som ställer ut. I övre hallen är det Tomas Lundgren medan Malin Bogholt håller till i nedre hallen. I galleriet visar Eva Zethraeus sina verk.

Emellanåt har Dalslands Konstmuseum haft tillfälliga besök av konstnärer, som bott och arbetet i Upperud. Jörgen Svensson berättar att det förhoppningsvis ska ske mer kontinuerligt i framtiden.

För närvarande är den amerikanske konstnären Mark van Kempen på besök i Upperud, där han bor i Bagarstugan. Nästa år är planen att den sydafrikanske konstnären Kendell Geers, bosatt i Bryssel, ska gästa museet.

– Tanken är att konstnärerna vistas här i allt från några dagar till flera veckor. Under tiden jobbar de lite men syftet är också att koppla av och få lite lugn och ro. Vi kommer att söka bidrag hos Västra Götalandsregionen för detta, berättar Jörgen Svensson.

MEST LÄST