Mellerud har sedan den stora flyktingvågen 2015 tagit emot en stor andel nyanlända. Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar nu att Mellerud är en av de tio kommuner som har högst andel utrikes födda i arbetslöshet, närmare bestämt 52,7 procent.
Mellerud har sedan den stora flyktingvågen 2015 tagit emot en stor andel nyanlända. Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar nu att Mellerud är en av de tio kommuner som har högst andel utrikes födda i arbetslöshet, närmare bestämt 52,7 procent.

Varannan utrikes född utan arbete i Mellerud

Utrikes födda har i många kommuner svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. I 16 kommuner går över hälften av de utrikesfödda utan jobb och en av dessa är Melleruds kommun.

ANNONS
|

Dalslandskommunen ligger med 52,7 procents arbetslöshet bland utrikes födda på plats nio i landet, en väldigt hög siffra.

– Mellerud har haft ett stort inflöde av nyanlända hela tiden och det tar många gånger lång tid för dem att komma ut i arbete, säger Anna Norrström på Arbetsförmedlingen i Dalsland.

Merparten av de nyanlända kom under andra halvan av 2015. Kommunen har så gott de kunnat försöka få in dem i olika aktiviteter, för man är mån om att behålla dem kvar. I en bygd som dras med avfolkningsproblem, betyder inflyttning naturligtvis mycket för både skolor, företag och att bygden lever vidare.

ANNONS

– Kommunen jobbar intensivt med detta vet jag och har nu en satsning igång för att tillsätta till exempel extratjänster inom vården och parkförvaltningen, säger Anna Norrström.

Det som har allra störst inverkan på hur fort de utrikes födda lyckas etablera sig och få jobb har att göra med språket och hur fort man lär sig det.

– Ja, det är mer eller mindre avgörande. Men när det gäller de specifika siffrorna om arbetslöshet och utrikesfödda så är det svårt att säga, jag har inga svar på det, säger Roland Andersson på integrationsavdelningen i Melleruds kommun.

Anna Norrström pekar här på ett problem som Mellerud haft specifikt – alldeles för få aktiviteter förutom SFI (Svenska för invandrare).

– Det är en lite speciell problematik att det inte finns några andra aktörer, för att få den här delen av etableringen mer effektiv. Men nu ser vi en ljusning och fler kompletterande utbildningar är på gång, bland annat genom Folkuniversitetet, som samarbetar med folkhögskolor.

Många av de som kom 2015, har fått uppehållstillstånd och engagerats i AF:s etableringsuppdrag löper också under året risken att lämna detta och få en lägre ersättningsgrad. Etableringsuppdraget, som pågår under 24 månader, är till för att se vad den nyanlända har för kompetens, förutsättningar och ambitioner för att kunna matcha dem mot arbetsmarknaden.

ANNONS

– Merparten kom ju för två år sedan och nu har de haft sina två år av utbildning inom den ramen. Det kommer både bli en utmaning och en möjlighet för kommunen att behålla dessa människor, för de är ju en tillgång och synd att riskera att förlora den kompetens som finns. Det kommer jobbas lika intensivt som tidigare, säger Anna Norrström.

Fakta: Arbetslöshet utrikes födda

Kommunerna med högst arbetslöshet bland utrikes födda. Den första siffran anger inrikes födda utan arbete som jämförelse.

Kommun Inrikes födda, % Utrikes födda, %

1. Filipstad 5,3 61,3

2. Ovanåker 4,9 58,0

3. Östra Göinge 5,3 57,8

4. Ockelbo 4,8 56,0

5. Avesta 4,5 55,5

6. Bollnäs 6,5 55,5

7. Valdemarsvik 5,1 54,9

8. Säffle 6,4 54,5

9. Mellerud 4,2 52,7

10. Hultsfred 3,8 52,3

60. Vänersborg 5,2 38,6

134. Trollhättan 6,3 29,9

226. Västra Götaland i.u. 20,7

243. Lilla Edet 3,9 18,2

Snitt för riket 4,1 procent för inrikes födda och 22,2 procent för utrikes.

Arbetslösheten avser öppet arbetslösa plus inskrivna i program, 16–64 år uner mars månad.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS